Autobasculantă confiscată în București și amendă-record pentru aruncarea de gunoaie

Garda de Mediu și Poliția Locală Sector 5 au decis confiscarea unei autobasculante și aplicarea unei amenzi de 30.000 de lei pentru proprietarul unei mașini de Giurgiu care a fost prins aruncând gunoi pe un teren viran din strada Mateiu Caragiale, din București.

Comisarii de la mediu și polițiștii au surprins momentul în care șoferul mașinii cu numărul GR 94 GSB aruncă gunoaie provenite din construcții (moloz, rigips, polistiren și altele). Pe lângă confiscarea mașinii și aplicarea amenzii, salubrizarea zonei afectate va trebui făcută până pe 17 februarie.

Menționăm că Strada Mateiu Caragiale este undeva pe câmpul dintre zona noul Dedeman / stadion Ghencea și Bragadiru (vedeți imaginea de mai jos, am marcat strada cu roșu). Nu departe este și strada Gladiolelor, în care se aruncă gunoaie de ani buni.

Potrivit G4media, acțiunea face parte din controalele demarate cu echipe mixte formate din comisari ai Gărzii de Mediu și polițiști locali, la inițiativa Ministerului Mediului, împreună cu Primăria Generală a Capitalei, dar și cu primăriile de sector din București.

Ministerul Mediului arată că până acum au fost descoperite depozite ilegale de deșeuri pe o suprafață de aproape 300.000 de metri pătrați (adica 30 de hectare) din București.

„Doar aplicarea măsurilor dure prevăzute de lege poate opri un fenomen care care a ajuns pentru mulți să devină o normalitate: depozitarea oriunde în Capitală a resturilor din construcții sau demolări sau chiar a lucrurilor care nu ne mai sunt necesare, inclusiv a deșeurilor din ambalaje. Până acum echipele noastre mixte au organizat peste 100 de inspecții în toate sectoarele Capitalei, fiind aplicate amenzi de peste 200.000 de lei. Acțiunile au descoperit depozite ilegale de deșeuri pe o suprafață de aproape 300.000 de mp din București. Toate aceste zone ale Bucureștiului vor fi salubrizate și monitorizate în continuare de echipele noastre”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Citiți și: EXCLUSIV Gunoaie îngropate în Bragadiru, într-o zi de carantină națională – VIDEO

Caz identic în sectorul 6

Și în sectorul 6 a fost confiscată o mașină pentru același motiv.

Iată ce spune Poliția Locală sector 6, într-un comunicat:

”În data de 13.02.2021 în jurul orei 1600, poliţiştii locali în colaborare cu lucrătorii Secției 25 Poliție și reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu, au depistat în zona str. Aleea Callatis un conducător auto în timp ce transporta saci cu deşeuri provenite din construcții cu o autoutilitară fără a deține aviz de transport eliberat de Primăria Municipiului București.

Agenții locali au efectuat verificări și au stabilit identitatea conducătorului auto fapt pentru care a fost sancționat contravențional pentru încălcarea H.C.G.M.B. 120/2010 privind Normele de salubrizare și igienizare ale Municipiului București. În plus, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au dispus măsura confiscării autoutilitarei în cauză în conformitate cu prevederile H.G. nr.1061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României.

Vineri 12.02.2021, Primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu a convocat Comisia de Ordine Publică Locală iar în cadrul întâlnirii s-a discutat problema transportatorilor ilegali care prin acțiunile lor ridică, transportă și depozitează necontrolat deșeuri pe raza Sectorului 6. Ca urmare a ședintei s-a stabilit necesitatea desfășurării de acțiuni comune prin Poliția Locală Sector 6, Poliția Sectorului 6 și Garda Națională de Mediu pentru depistarea acestora și luarea măsurilor legale în vigoare.

Potrivit H.C.G.M.B. 120/2010, persoanele fizice și juridice au obligația să păstreze curățenia trotuarelor, a arterelor de circulație, a parcurilor, a locurilor de joacă pentru copii, a pieţelor şi a altor locuri publice. Nerespectarea acestei prevederi se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 5.000 lei.

Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 6 informează că activitățile de depistare a persoanelor care abandonează deșeuri pe domeniul public au caracter permanent, aplicându-se, de câte ori va fi cazul, sancţiuni contravenţionale, cu scopul de a menține curăţenia în Sectorul 6”.

Potrivit primarului de sector Ciprian Ciucu, firmele de construcții vor fi atent monitorizate în perioada următoare. Edilii i-a sfătuit pe toți cei care au gunoaie rezultate din construcții să apeleze fie la primărie, fie la firma URBAN S.A., operatorul care este autorizat să ridice deşeurile provenite din construcţii în acest sector.

Este interesant că legea care permite confiscarea mașinilor care transportă și depozitează ilegal deșeuri este tocmai din 2008 (mai exact, vorbim de HG 1061/2008), însă acestea sunt primele autovehicule confiscate pentru această infracțiune.

Aruncarea de gunoaie, fenomen în Bragadiru

Transportul și aruncarea de gunoaie direct din mașină este un fenomen și în Bragadiru. Dacă vedeți persoane care aruncă gunoaie pe câmp, nu ezitați să contactați poliția din Bragadiru la următoarele numere de telefon:

Poliția Bragadiru: 021.448.14.26
Poliția Locală Bragadiru: 021.448.07.95

De asemenea, dacă aveți imagini, le așteptăm și pe adresa noastră, contact@ziardebragadiru.ro, sau printr-un mesaj pe pagina noastră de Facebook.

În Bragadiru, operatorul autorizat să ridice astfel de gunoaie este Salserv SA.

Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!