Sirenele de alarmare publică pornesc în Bragadiru. Nu trebuie să intrați în panică

isu ilfov

Sirenele de alarmare publică se vor auzi miercuri, 1 martie 2023, de la ora 10 dimineața. Nu este niciun motiv de alarmare, vorbim doar despre un exercițiu periodic desfășurat de ISU.

În Bragadiru, sirenele se află în zona Primărie – Casa de Cultură și la Margarina. Astfel, toate acestea sunt în Bragadirul vechi, în timp ce cartierele noi (Latin, Independenței, Scandinavia etc) nu au astfel de sirene.

”Există un proiect și pentru zonele noi, dar momentan nu au, așa este”, spune primarul din localitate, Gabriel Lupulescu. Edilul le cere oamenilor să rămână calmi, deoarece miercuri e doar un exercițiu, nu o alarmă reală.

Sirenele se activează oficial atunci când există un pericol real pentru siguranța cetățenilor, cel mai bun exemplu fiind iminența unui război.

„Pentru a evita panica, informați și membrii familiei. Acest exercițiu este desfășurat în contextul organizării la nivel național a evenimentului Săptămâna Protecției Civile, în perioada 25.02 – 04.03.2023. Prin intermediul acestor mijloace de alarmare, pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale preînregistrate, care vizează anumite măsuri pentru comunitate”, anunță și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

”Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obişnuiască. Repet: faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă – pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică – să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante”, spune și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).