Caz complicat la Raiffeisen Bank. Cum s-au strâns comisioanele lună după lună pentru o persoană decedată

Moștenitorii unei persoane decedate au descoperit întâmplător că Raiffeisen Bank nu a închis contul unchiului lor, deși ei spun că au anunțat banca de deces. Raiffeisen se apără și spune, prin ofițerul de presă, că nu există nicio dovadă a acestui anunț, însă o serie de extrase arată contrariul, susține nepotul persoanei decedate.

Potrivit lui Cătălin Hill, nepotul persoanei decedate (pe nume Grigore Dumitru), unchiul său a murit în februarie 2020. La momentul decesului, unchiul avea deschis un cont premium la Raiffeisen Bank. Aceste conturi au, în lipsa unui rulaj pe cont în valoare de o anumită sumă, un comision de administrare lunar de 60 de lei. Nepotul Cătălin era împuternicit pe conturile unchiului.

În martie 2021, la circa un an de la deces, Cătălin se ocupă de succesiune și primește de la notar o adresă către bancă, prin care se confirmă că Grigore Dumitru a decedat și succesiunea s-a făcut, astfel încât relația sa cu banca trebuie să înceteze. Cătălin spune că a adus la bancă respectiva adresă pe 4 martie, iar pe 5 martie primește din partea băncii o serie de extrase de cont.

”Practic, nu aveam cum să generez altfel aceste extrase. Unchiul nu avea Raiffeisen Online sau alte servicii de genul acesta, le-am primit din partea băncii pe 5 martie, la o zi după ce am dus adresa”, spune Cătălin, în dialog cu ziardebragadiru.ro. El spune că nu a primit un document din partea băncii la depunerea acelor acte (adresa de la notar și certificatul de deces), dar a indicat și lucrătoarea băncii care i-a procesat cererea (o doamnă care între timp s-a pensionat). Cătălin adaugă că nu ar fi putut obține acele extrase de cont în calitate de împuternicit dacă nu ar fi avut deja depusă la bancă respectiva adresă de la notar și dacă nu ar fi prezentat certificatul de deces.

Un an și jumătate de comisioane și penalizări

Cătălin află astfel că, de la momentul decesului până în martie 2021, contul a generat comisioane de 490,66 lei, pe care nu le contestă, deoarece el nu anunțase banca de deces până în acel moment. Totuși, la un an și jumătate de la acel moment, un împuternicit pe cont face o plată eronată la Agenția Cora Lujerului. Ar fi trebuit să depună 1000 de euro într-un alt cont, dar depune acești bani în contul lui Grigore Dumitru, care apare încă deschis.

Cătălin contactează Raiffeisen Bank pentru a anunța că s-a făcut o depunere greșită de 1000 de euro și banca îl invită rapid să își primească înapoi banii. Ajuns în agenție, află însă că nu poate primi înapoi 1000 de euro, ci circa 500, deoarece restul (2331,45 lei) reprezintă costuri de administrare a contului (costuri pentru contul Premium și penalități generate din martie 2021 până în decembrie 2022).

”Am aflat și că în 16.08.2021, Agenția Perla i-a deschis unchiului meu decedat o linie de credit pentru recuperarea acestei datorii. Astfel, din acea depunere greșită de 1000 de euro, 500 au mers spre închiderea respectivului credit”, spune Cătălin.

Cătălin discută cu directoarea de agenție Livia Vrînceanu la final de decembrie 2022 și susține că a primit din partea băncii o serie de amânări. ”Inițial, mi-au spus că situația se va rezolva in 7 zile, apoi că e nevoie de alte 30 de zile”, spune tânărul. Apoi, a aflat că poziția băncii s-a schimbat și că agenția nu vrea să recunoască faptul că a primit adresa de la notar, spune Cătălin.

Reacția Raiffeisen Bank

ziardebragadiru.ro a contactat-o pe Livia Vrînceanu, Branch Manager la Raiffeisen Bank. Nedorind să răspundă direct întrebărilor noastre (procedura standard a băncii impune acest lucru), ne-a direcționat spre centrala băncii și apoi am fost contactați de ofițerul de presă al instituției, Anca Hasegan. Redăm mai jos întregul răspuns formulat de Raiffeisen Bank pentru redacția noastră:

”În urma verificărilor făcute de bancă vă informăm că nu am identificat nici o acțiune eronată a băncii.

Defunctul era client Premium al băncii și beneficia de avantajele acestui segment, având însă și obligația de a efectua lunar un anumit rulaj pe cont. Întrucât banca nu a fost informată despre decesul clientului, iar rulajul lunar minim necesar nu a mai fost efectuat, contul a înregistrat comisioane lunare datorate băncii, în conformitate cu condițiile contractuale.

Precizăm că nu a fost deschis niciun produs pe numele clientului, ulterior decesului acestuia. „Linia de credit” denunțată de către dl. Hill reprezintă comisioanele acumulate în timp, aferente contului curent, din cauza nerespectării clauzelor din contract.

Menționăm în mod expres că nu există dovezi că banca ar fi fost înștiințată cu privire la deces”.