Noi reguli de parcare în București, valabile de la 1 martie. Tarif unic pe oră și abonamente pentru riverani

Orice oră de parcare în București costă 5 lei de la 1 martie 2023. Vorbim despre toate locurile de parcare marcate cu benzi albastre.

Înainte de această uniformizare de prețuri, tarifele de parcare erau diferite în funcție de apropierea de centrul orașului. În timp ce în centru o oră de parcare era 10 lei, la periferii era 2,5 lei. De la 1 martie, în toate aceste locuri de parcare o oră va costa 5 lei.

Parcarea se va plăti de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 20:00.

Pentru acest interval orar este disponibil, pentru persoanele fizice, juridice și instituții și un abonament de 30 de lei pe zi sau de 500 de lei pe lună.

Pentru riverani, abonamentul va fi de 50 de lei pe lună sau de 500 de lei pe an.

În cazul tarifelor pe bază de abonament, pentru utilizatorii persoane fizice, persoane juridice și instituții publice:

Abonamentul este valabil de luni până duminică, în intervalul orar 08:00 – 20:00, în toată zona unică de tarifare;

Plata abonamentului permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

În cazul tarifelor pe baza de abonament, pentru utilizatorii riverani:

Potrivit hotnews.ro, abonamentul este valabil pentru persoane fizice cu domiciliul sau reședința adiacente parcajului, și care posedă autoturisme înmatriculate în București, sau utilizate în baza unor contracte de leasing, precum și în baza unor contracte de comodat;

Abonamentul permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia;

Se pot aloca maximum două abonamente pentru fiecare unitate locativă.

Tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare se achită anticipat.

Timpul de parcare poate fi prelungit prin oricare din modalitățile prevăzute mai sus sau prin achiziționarea unui abonament.

În vederea prelungirii timpului de parcare, după expirarea timpului aferent plății oricărei opțiuni tarifare, plata pentru prelungirea intervalului orar se poate face fără penalități în maximum 15 (cincisprezece) minute.

Parcarea se poate plăti prin tichete preplătite, prin tichetare orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru), prin SMS, dar și online, utilizând platformele / aplicațiile electronice specifice.

Parcare gratuită pentru mașinile electrice și hibrid – condiții

Posesorii autoturismelor electrice și hibride înregistrate în Capitală pot utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală din București, conform unui alt proiect de hotărâre adoptat în decembrie 2022 de Consiliul General. Autoturismele hibrid beneficiază de această gratuitate doar un an.

Prin excepție, autoturismele hibrid înmatriculate în București pot utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală de pe teritoriul Municipiului București o perioadă de 24 de luni de la dată întrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Pentru a beneficia de gratuitate la utilizarea locurilor de parcare publică de utilitate generală, posesorii autoturismelor electrice și hibride au obligația de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride ținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al municipiului București. Înregistrarea se face pe baza cererii formulate de posesorii autoturismelor electrice și hibride.

Identificarea autoturismelor care beneficiază de gratuitate ca urmare a înregistrării în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride se va efectua de către Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparțînând domeniului public sau privat al Municipiului București la momentul verificării autoturismelor parcate și pe baza Înregistrărilor efectuate în sistemul electronic al operatorului.

Prin excepție, autoturismele electrice și hibride utilizate pentru activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto intermediate prin platforme digitale, cele utilizate în baza unui contract de utilizare în sistem de partajare a autoturismelor intermediate prin platforme digitale, precum și cele care prin colantare, dispozitive audio-video, afișează mesaje publicitare care promovează activități comerciale de orice fel, au obligația de a achita tariful de parcare conform prevederilor în vigoare privind aprobarea tarifelor de exploatare a parcajelor publice de utilitate generală din București.