Ședință locală de urgență după inundațiile din Bragadiru

inundatii bragadiru ianuarie 2021

Inundațiile din mai multe zone din Bragadiru au determinat convocarea de urgență a unei ședințe a Consiliului Local al orașului.

Ședința va avea loc miercuri, 13 ianuarie, la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu”, aflată vizavi de Primăria Bragadiru.

Potrivit uneia dintre inițiatoare, consilierul USR-PLUS Daniela Cozmeci, cetățenii care au avut probleme din cauza inundațiilor sunt sfătuiți să trimită imagini cu daunele făcute de ape pe străzile sau în curțile / casele lor la adresa registratura@primariaorasbragadiru.ro. Cei care trimit sunt sfătuiți să includă, în email, și adresele la care locuiesc.

Proiectul, pe care îl redăm integral mai jos, prevede rezolvarea temporară a problemei prin servicii de vidanjare, pompare și decontaminare și somarea firmei Apă Canal Ilfov să demareze, în regim de urgență, lucrările la canalizarea pluvială.

Iată cum arată proiectul de hotărâre:

”Proiect de hotărâre

Privind aprobarea de urgență a măsurilor pentru diminuarea și înlăturarea efectelor inundațiilor pluviale în Cartierul Independenței, oraș Bragadiru

Consilierii Locali ai USR PLUS și PMP ai Orașului Bragadiru, județul Ilfov

Având în vedere:

Referatul de aprobare al consilierilor USRPLUS

Referatul de specialitate al Comisiei Juridice și de Disciplină a Consiliului Local

În baza prevederilor:

Art. 129, lit. c din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare;

Art. 136 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare;

CONSILIUL LOCAL AL ORAȘULUI BRAGADIRU HOTĂRĂȘTE

Art. 1. Se inițiază în regim de urgență licitația pentru achiziția de servicii de vidanjare pentru eliminarea apei pluviale din cartierul Independenței, pentru terenuri proprietate publică sau privată, cu componentă recurentă a serviciilor de vidanjare contractate până la definitivarea soluției de canalizare pluvială planificată de Apă-Canal Ilfov.

Art. 2. Se inițiază în regim de urgență licitația pentru achiziția de servicii de evacuare a apei contaminate din subsolurile locuințelor/blocurilor inundate, realizate de firmele de specialitate, dar si dezinfectarea acestora în urma evacuării apelor contaminate.

Art. 3. Se inițiază în regim de urgență licitația pentru achiziția și livrarea de apă potabilă (de consum) îmbuteliată, către locuitorii afectați prin contaminarea apei potabile cu apă uzată provenită din canalizarea care a refulat.

Art. 4. Se inițiază în regim de urgență licitația pentru servicii de testare a apei potabile disponibilă din puțuri proprii și de la rețea. Aceste servicii vor fi disponibile gratuit pentru locuitorii ce vor solicita testarea propriilor instalații de alimentare cu apă.

Art. 5. Se inițiază în regim de urgență licitația pentru servicii de pompare a apelor pluviale în afara zonelor rezidențiale din Cartierul Independenței, ca măsură temporară pentru diminuarea efectelor inundațiilor pluviale.

Art. 6. Se inițiază în regim de urgență contractarea serviciilor de dezinfectare cu var cloros a puțurilor/fântânilor inundate.

Art. 7. Se inițiază în regim de urgență contractarea unor servicii de proiectare și execuție pentru limitarea efectelor precipitațiilor precum, dar nu limitate la:

Amenajarea de șanțuri colectoare de apă pe DN6, cu vărsare în rețeaua de canalizare sau vidanjare, dar și pe alte străzi din cartier care prezintă declivitate către partea nelocuită a cartierului, pentru a drena apa către acele zone.

Amenajarea de soluții temporare pentru colectarea temporară a apei pluviale / ușurarea vidanjării / protecția instalațiilor de apă curentă și puțuri / fântâni

Art. 8. Se transmite către Apă-Canal Ilfov somație pentru demararea, în regim de urgență, a lucrărilor de canalizare pluvială planificate (și întârziate) ale obiectivului de investiții Cartierul Independenței, Bragadiru cu toate elementele sale (inclusiv colectarea apelor pluviale, înmagazinarea temporară, subtraversarea DNCB și pomparea apelor pluviale în râul Ciorogârla).

Art. 9. Se transmite către Apă-Canal Ilfov somație pentru suplimentarea echipei care se ocupă de vidanjare (dar și al numărului vidanjelor) până la rezolvarea sistemului de canalizare pluvială.

Art. 10. Se transmite către Apă-Canal Ilfov somație pentru demararea, în regim de urgență, a lucrărilor de extindere a sistemului de alimentare cu apă potabilă în cartierul Independenței, Bragadiru IF.

Art. 11. Se transmite către Apă-Canal Ilfov somație pentru demararea, în regim de urgență, a lucrărilor de extindere a sistemului de canalizare în cartierul Independenței, Bragadiru IF.

Art. 12. Primarul Orașului Bragadiru, județul Ilfov, prin serviciile de specialitate, va duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

Art. 13. Comunicarea și aducerea la cunoștința publică se vor face, conform competențelor, prin grija Secretarului UAT Bragadiru”

Calculele din Consiliul Local

Ședința a fost convocată de consilierii USR, susținuți de cei ai PMP. Reamintim că în Consiliul Local al orașului sunt 19 consilieri, împărțiți politic astfel.

PNL – 8 consilieri
PMP – 4 consilieri
USR – 4 consilieri
ASL – 2 consilieri (ASL este alianța compusă din PSD și ALDE)
Pro România – 1 consilier

La momentul votului în consiliu pentru funcția de viceprimar, s-au putut vedea și alianțele la nivel local. PNL, PSD, ALDE și Pro România au astfel o majoritate de vot de 11 consilieri, în timp ce opoziția e reprezentată de USR și PMP, cu un total de 8 consilieri.

Noi, cei de la ziardebragadiru.ro, o să urmărim subiectul și o să vă anunțăm care a fost rezultatul votului. Publicația noastră a relatat pe larg despre proiectul canalizării pluviale AICI. Proiectul ar rezolva o mare parte dintre problemele din Cartierul Independenței, dar ar rămâne și situații nerezolvate, cum este cea a străzii Celofibrei, care se inundă la ploi slabe și devine un adevărat lac la ploile însoțite de topiri de zăpadă.

Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!