Scandal imens cu romii de la Kilometrul 8. Intervenție cu focuri de armă la o petrecere-monstru

O petrecere de pe o stradă din cartierul bucureștean Rahova, ale cărei strigăte au putut fi auzite tocmai din Bragadiru, a fost oprită forțat de polițiștii și jandarmii din Capitală. Zona în care a avut loc scandalul este chiar cea de la ieșirea din Bragadiru spre Rahova, peste drum de Penitenciarul Rahova.

Petrecerea a avut loc în prima zi de Paște, 19 aprilie 2020. Zeci de persoane de etnie romă s-au strâns pe străzi și în curtea unui lider al comunității, în ciuda interdicțiilor dictate de starea de urgență în care ne aflăm.

Iritați de muzica dată extrem de tare și de strigături, vecinii au sunat la 112, iar poliția Sectorului 5 a fost nevoită să intervină cu mai multe autospeciale, dar și să ceară ajutorul jandarmilor.

Cum a început totul

Încă din timpul zilei, printr-o postare pe Facebook, un lider al comunității a anunțat că are gânduri mari în caz că vine poliția. ”Să moară Alesia dacă nu-i răstorn, dacă vine poliția”, se aude spunând bărbatul pe Facebook, care în locul numelui real folosește supranumele ”Spartacus Idolu Fetelor. ”Revoluție, revoluție”, adaugă el peste câteva secunde. Clipul continuă cu o filmare de pe stradă (deși deplasările nejustificate sunt interzise!!), apoi din curtea unei locuințe. Clipul prezintă mai mulți bărbați și adolescenți, majoritatea bărbați, care strigă, printre altele: ”Să vină militarii”, ”Să vină Iohannis”, ”Să vină mascații”.

Bărbatul, care ținea o sesiunea live pe Facebook, este abordat la un moment dat de un cunoscut, probabil o rudă.

”Salutare, vărule, să înnebunesc dacă vine Jandarmeria de nu-i răsturnăm. M-am jurat pe copiii mei, eu cu frații mei și cu nepoții mei, cum vine prima mașină, de nu-i răsturnăm. Marș, dă-i în p..a mea de-aici, vărule. Iulian Ioniță, te pupă vărul tău, prima mașină de poliție care vine, de nu-i răsturnăm”, spune bărbatul, în uralele celor prezenți.

Intervenția poliției

Chemate de vecini, primele echipaje de poliție au ajuns în jurul orei 20:45. A fost însă nevoie de ”întăriri”, astfel că primii polițiști veniți au chemat în ajutor colegi, dar și jandarmi.

„În această seară, în jurul orei 20.45, prin apel 112, în sectorul 5, a fost sesizat un conflict între mai multe persoane. La fața locului s-au deplasat de urgență mai multe echipaje de poliție, echipe ale Serviciului Acțiuni Speciale și jandarmi. Mai multe persoane au fost imobilizate și urmează a fi conduse pentru audieri. A fost folosit și armamentul din dotare, fără a fi înregistrate persoane rănite. Urmează a se stabili contextul acestuia conflict și persoanele care au participat, urmând a fi dispuse masurile legale”, a anunțat Poliția Capitalei, într-un comunicat ajuns și la redacția ziardebragadiru.ro. Polițiștii au adăugat că 37 de persoane au fost duse la audieri.

Potrivit Poliției, scandalul a fost declanșat pe fondul consumului de alcool.

Sindicatul polițiștilor Europol a adăugat că echipajele venite la scandalul din Rahova au fost atacate. ”Polițiști atacați în cartierul Rahova din București. Sărbători Pascale cu focuri de armă, haos și răfuieli în cartierul Rahova din București. Polițiști atacați de clanuri de etnie rromă. Polițiștii din linia întâi „își petrec” sărbătorile sub imperiul terorii unor contribuabili europeni care au drepturi”, a fost mesajul postat de sindicat, care a și distribuit clipul de mai jos.

Provocările

Polițiștii veniți au fost imediat luați la întrebări de petrecăreții ieșiți în stradă. Romii au făcut apel la președintele Klaus Iohannis, îndemnat să vină să vadă cum se comportă ”miliția sa”. Apoi, bărbații au ironizat Poliția, că intervine cu tineri de 21 de ani în aceste cartiere.

La un moment dat, pe fondul lipsei de cooperare a membrilor grupului vizat, un polițist trage câteva focuri de armă în aer. Apoi, un alt polițist ia spray lacrimogen și intervine.

Urmează scene de urmărire pe stradă și de rețineri, mai multe persoane fiind suite în dube. 37 de oameni au fost dus la audieri.

Finalul

Poliția urmează să analizeze faptele din seara zilei de 19 aprilie și să stabilească de ce se fac vinovate persoanele reținute.

Dupa seara de pomină, cel intitulat ”Spartacus Idolu Fetelor” are și el o reacție, postată pe Facebook în zorii zilei de 20 aprilie, a doua zi de Paște ortodox: ”Ami pare rau la domni politisti”, a scris el pe Facebook, în jurul orei 05, dimineața. Ulterior, bărbatul și-a șters contul de Facebook.

Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!