Cât spațiu verde este în Bragadiru și care e ținta la care trebuie să se ajungă

Un proiect de hotărâre de consiliu local ar putea duce la creșterea ”inventarului” verde al orașului Bragadiru.

Pe scurt, dacă noul proiect de hotărâre va fi adoptat, toate persoanele fizice și juridice care solicită autorizație de construire au obligația de a planta arbori, suplimentar față de obligațiile din Regulamentul Local de Urbanism care însoțește Planul Urbanistic General al Orașului Bragadiru.

Unul sau doi pomi la 100 metri pătrați construiți, pe spații private

Proiectul prevede plantarea unui arbore ornamental sau pom fructifer la fiecare 100 metri pătrați construiți la sol, în cazul locuințelor unifamiliale.

La locuințele colective, se vor planta minim 2 arbori la fiecare 100 de metri pătrați construiți la sol.

Halele de producție trebuie înconjurate cu o perdea protectivă de arbori, pe tot perimetrul halei, cu excepția, desigur, a căilor de acces.

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice trebuie să realizeze plantarea înainte de realizarea recepției la terminarea lucrărilor.

Potrivit consilierului local Teodora Desagă, proiectul a fost depus și urmează să intre la vot în consiliul local.

”În mod normal, la sedința din luna iulie trebuie să se regăsească pe ordinea de zi”, spune consilierul care a întocmit proiectul. Inițiatoarea a realizat și un filmuleț prin care și-a prezentat public ideea.

Potrivit Teodorei Desagă, datele municipalității arată că, oficial, în Bragadiru sunt 11,37 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Însă, populația oficială a orașului este de doar 25.000 de locuitori, în timp ce populația reală este de peste 60.000 de locuitori. Așadar, dacă această estimare e corectă, spațiul verde pe cap de locuitor este, de fapt, de sub 5 metri pătrați.

Orașele europene cu spații verzi uriașe

ziardebragadiru.ro a încercat să afle care sunt orașele din Uniunea Europeană care impresionează la capitolul spațiu verde pe cap de locuitor. Astfel, potrivit studiului ”Urban Green Space Policies: Performance and Success Conditions in European Cities”, Viena are 125 metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor, iar Marsilia – 118.

Și Helsinki, capitala Finlandei, are peste 100 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor.

Dincolo de aceste date excepționale ale unor orașe extrem de dezvoltate, am vrut să aflăm și media de spațiu verde pe cap de locuitor în România.

Orașe din România cu peste 20 mp de spațiu verde / locuitor

Astfel, în cele peste 300 de orașe din țara noastră, media este undeva la 21 metri pătrați / cap locuitor. În întreaga Europă, media este de 25 de metri pătrați, iar recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este de 50 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor.

Singurele orașe mari din România care au peste 20 de metri pătrați de spațiu verde la fiecare locuitor sunt Suceava, Cluj Napoca, București, Satu Mare și Oradea, dacă luăm ca referință acest document de la Camera Deputaților.

Spațiu verde pe cap de locuitori în reședințele de județ. Imagine dintr-un cocument din 2018, preluat de pe siteul Camerei Deputaților

Potrivit unui document postat pe siteul Primăriei Bragadiru, autoritățile ar fi trebuit să atingă ținta de 26 mp / cap de locuitor până la finalul anului 2013.

În anul 2016, când populația totală din Bragadiru – raportată de Institutul Național de Statistică – era de 18.093 persoane, spațiul verde pe cap de locuitor era de 12,82 mp.

Spațiul verde în Bragadiru, la nivelul anului 2016

Marile orașe au reușit să crească inventarul verde prin înființarea de noi parcuri, dar și prin lărgirea celor existente. Totodată, spațiile verzi dintre clădiri și de la marginea drumului pot crește spectaculos statisticile. Alte orașe au ales chiar varianta acoperișurilor verzi.

În Ilfov, orașul-campion la spațiu verde este Buftea, unde sunt peste 40 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor.

Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!