Vinietă pentru București, din ianuarie 2020. Cât costă și cine trebuie să o plătească

Persoanele care au mașinile înmatriculate în București și Ilfov sunt avantajate de regula vinietei, dar autovehiculele lor trebuie să aibă măcar clasa Euro 4 pentru a nu plăti vinieta. Pentru cei din provincie, însă, prețurile sunt destul de mari.

Proiectul de hotărâre pentru introducerea vinietei pentru Bucureşti şi Ilfov, de la 1 ianuarie 2020, a fost pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei, până la 30 septembrie.

Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) este cea delimitată de: P-ţa Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – Şos. Ştefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărăsesti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertăţii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzeşti – P-ta Victoriei, inclusiv limitele acestuia

Costul vinietei Oxigen-B este:

10 lei pe zi;
200 lei pe lună;
1100 lei pe 6 luni;
1900 lei pe un an;

Costul vinietei Oxigen-C este:

75 lei / lună;
500 lei / 6 luni;
900 lei / an.

Cei care nu au vinieta riscă amenzi de la 1500 la 2000 de lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor din prezenta hotărâre se fac de către poliţie, poliţia locală şi împuterniciţi ai Primarului General, conform competenţelor.

Odată achiziționată o vinietă, autovehiculul este înregistrat într-un sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control al vinietelor numit SIEGMCV.

Ce rovinietă trebuie să ai în funcție de mașina pe care o conduci

Începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din interiorul ZACA, este restricţionat zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 07:00 – 22:00, după cum urmează:

a) Pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6 precum şi pentru autovehicule electrice sau hibrid, accesul este permis fără restricţii.

b) Pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urma achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-C.

c) Pentru autovehicule înmatriculate în afara municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, cu norma de poluare minim Euro 3, accesul este permis doar în urma achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-B.

d) Pentru autovehiculele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, accesul este interzis în intervalul menţionat.

Autovehiculele cu masa totala autorizată mai mică de 5 tone, înmatriculate în afara Municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 vor putea circula în Municipiul Bucureşti, mai puţin în perimetrul ZACA, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 07:00 – 22:00, numai în urma achiziţionării vinietei electronice Oxigen-B.

Autovehiculele cu masa totala autorizată mai mică de 5 tone, înmatriculate în afara Municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 şi Euro 6, precum şi cele hibride sau electrice, vor putea circula pe toate arterele din Municipiul Bucureşti, numai în urma achiziţionării vinietei electronice de tip Oxigen-B.

Excepție de la regulă vor face autovehiculele care aparțin:

  • serviciilor de urgență;
  • Societății Naționale de Cruce Roșie;
  • Societății de Transport București;
  • Patriarhiei Române;
  • autovehiculele special adaptate pentru persoanele cu dizabilități.