Străzi din Bragadiru înghițite de ape. Ce spun oamenii și cum reacționează autoritățile

Ploile torențiale din ultimele zile au transformat multe străzi din Bragadiru (în special în Cartierul Independenței, dar nu numai) în bălți întinse pe zeci de metri.

Redacția noastră a primit zeci de mesaje de la persoane care stau în oraș și care se simt deznădăjduite. Alte zeci de mesaje și filmulețe au fost postate pe grupurile orașului. Pe lângă străzile inundate, unii oameni și-au văzut curțile distruse sau camerele tehnice sau fosele inundate.

Cum este o situație care se repetă la fiecare ploaie semnificativă, unii cetățeni au decis să întocmească petiții și sesizări.

Redacția noastră a cerut o reacție și de la Primăria Bragadiru, pe care o redăm mai jos, după mesajele primite de la oameni.

Redăm o mică parte dintre aceste mesaje de la locuitori:

Daia Puiu – mesaj trimis către Ziar de Bragadiru: ”Pe strada Plevnei intersecție cu strada Crișul Repede apa are aproape 30 cm. Nu este normal să fie această situație într-un oraș, care este mai curând o comună”

Lilli Costache – mesaj trimis către Ziar de Bragadiru: ”Bună ziua, aș vrea să vă arăt cum se circulă pe jos în Cartierul Latin de câțiva ani și primarul habar are ca noi cetățenii mergem pe jos unii și așteptăm să ne ia cineva cu mașina să ne treacă pe partea cealaltă, vă rog să veniți și să filmați această zonă în care zi de zi e aceeași situație. Străzile sunt înfundate de apă și nici cu cizme nu se poate trece, apa ajunge la portiera mașinii”

Eduard – mesaj trimis către Ziar de Bragadiru: imagini dintr-o gospodărie de pe strada Mărăști

Marina Gligore, mesaj public, trimis și către Ziar de Bragadiru – ”Dragi locuitori din Bragadiru să facem o sesizare domnului primar să găsească o soluție sau eventual să pună un bac să trecem cu mașinile peste lacul care se formează de la ELBI până la rond la Cristalului. După ce că intrăm cu mașinile în apă până la portiere ne mai încurcăm și de blocajul care se formează la Mc Drive. 1km se parcurge în 20 minute. Cine confirma cele spuse de mine?”

Mihaela Soloman (imagini postate pe grupul Cartierul Independentei, Bragadiru) – strada Plevnei

Daniel Ilie (imagine postată pe grupul Cartierul Independenței, Bragadiru)

Nicoleta Cojocaru – (imagine postată pe grupul Cartierul Independenței, Bragadiru) – strada Năzuinței

Timariu Julian – ”Str. RAHOVEI….primul plan, impozite pe măsură. Trist ce se întâmplă, dar pt conducerea orașului…multă…sănătate!”

Daniela Cozmeci – strada Orizontului

”Strada Orizontului, Bragadiru, stradă fără canalizare, fără pluvială, stradă neasfaltată!!
În jumătatea de oră de ploaie, curțile noastre au fost inundate, strada a fost inundată, curgând de la un capăt la celălalt un fel de viitură. Fose inundate, puturi si cămine inundate, vecini ieșiți pe strada, ridicând din umeri, uitându-ne unii către ceilalți neputincioși”

Claudiu Untaru – (imagine postată pe grupul Cartierul Independenței, Bragadiru)

Am contactat primăria pentru a afla cum se lucrează la rezolvarea acestei probleme uriașe. ”În prezent se acționează cu 10 vidanje. Au fost toată noaptea pe străzi, acum sunt din nou. Încercăm să eliberăm accesul din străzile extrem de afectate spre căile principale, să se poată ieși. Din păcate, ploile nu se opresc, se pare că așa va fi până marți”, ne-a spus administratorul public al localității, Feny Cornelia Tabacu.

”Din păcate, e tot ce putem face acum, avem acel proiect de 13 milioane de euro pentru canalizare pluvială în Cartierul Independenței, dar el aparține Consiliului Județean Ilfov, în colaborare cu Apă Canal Ilfov, nu este al Primăriei. E mare nevoie de acest sistem”, a adăugat administratorul public.

Persoanele din categorii vulnerabile (bătrâni, persoane cu handicap, persoane cu diverse boli grave ș.a.m.d.) sunt îndemnate să sune la Direcția de Asistență Socială a orașului, dacă nu pot ieși din case pentru a merge la tratament, cumpărături etc.

Și un consilier local, Teodora Desagă, a subliniat, pe Facebook, că acest proiect este esențial pentru această parte din oraș. ”CANALIZAREA PLUVIALĂ este o prioritate pentru locuitori și trebuia să fi fost o prioritate pentru administrația publică locală încă de acum mulți ani. Măcar în ultimul ceas trebuie investit masiv în acest proiect pentru toate cartierele noi, pentru că probleme nu sunt doar în Independenței”, a scris consilierul pe Facebook.

În privința cartierului Independenței, există un plan pentru preluarea apelor pluviale și deversarea lor, prin pompare, în râul Ciorogârla, cu ajutorul unui sistem care ar traversa Centura București. Noi am scris despre proiect AICI, după ce am participat la ședința de prezentare de la Primăria Bragadiru. Totuși, în cel mai bun caz, proiectul va deveni realitate peste câțiva ani. Proiectul ar urma să fie realizat de Consiliul Județean Ilfov, alături de Apă Canal Ilfov.

Prognoza meteo nu dă nici ea motive de bucurie, deoarece se pare că vom avea ploi semnificative până marți, 23 iunie. Vremea se va îmbunățăți semnificativ pe 25 iunie, când vom avea multe zile consecutive fără ploi, arată prognoza.

Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!