Cum a ajuns o echipă din Bragadiru să dea cel mai bun marcator din istoria rugby-ului românesc

rugby club flamingo

Puțini dintre locuitorii din Bragadiru cunosc frumoasa povestea a clubului de rugby ”născut” în acest oraș și care a dat României o mulțime de jucători de mare valoare. Printre ei se numără și Florin Vlaicu, jucător cu trei cupe mondiale la activ și cu nu mai puțin de 117 apariții și 922 de puncte marcate în tricoul naționalei României.

Rugby Club Flamingo, căci despre acest club este vorba, a luat ființă în anul 1994, fiind condus și antrenat în același timp de Matei Florinel.

”De la înființare și până în anul 2004, acesta a avut sediul și baza sportivă în Bragadiru. La acel moment, acest oraș dispunea de o bază sportivă bine dezvoltată pentru jocurile de rugby la nivel de copii”,

Raoul Paxaman, unul dintre cei care se ocupă acum de antrenare echipelor de la Flamingo.

Revenim la anii 90 și aflăm că Rugby Club Flamingo avea, la acea vreme, echipe la două categorii de vârstă, sub 8 și sub 12 ani. ”În nici 4 ani de la înființare, echipa a reușit să câștige campionatul la categoria de vârstă sub 12 ani, competiție în care participau echipe cu tradiție în rubgy-ul românesc: C.S.S. 3 Steaua, R.C. Grivița, C.S. Dinamo etc.”, adaugă Raoul.

Succesul echipelor a încurajat clubul să facă chiar o competiție proprie, organizată chiar pe terenul din actualul parc Bragadiru (pe atunci, satul de vacanță al localității). Cupa Flamingo a fost organizată în 3 ediții.

A fost și perioada în care în cadrul clubului au început rugby-ul câțiva jucători care aveau să se impună apoi la seniori. Florin Vlaicu este cel mai selecționat jucător român și cel mai bun marcator din istoria naționalei de rugby a României. Petru Tamba, Alexandru Drăghici, Matei Alexandru sunt alți sportivi de renume care au început rugby-ul la Flamingo.

”Odată cu ei, au început să apară și performanțele echipei de peste hotare, participând anual la competiții de prestigiu din Franța. Uitându-ne pe ziarele din acea vreme putem observa că echipa noastră participa la turnee puternice, unde participau echipe cu renume precum “RC Toulon”, care și în momentul de față activează în Top 14 (prima divizie franceză)”, spune Raoul.

Trofeul București pentru Flamingo

În 2004, clubul a avut serioase probleme financiare și și-a întrerupt activitatea. Însă, după doi ani, în 2006, președintele Florinel Matei și antrenorul Laurențiu Paxaman (fost jucător la Dinamo) au reușit să refacă acest club cu istorie frumoasă. S-a pornit tot de la copii, iar în scurt timp clubul a reușit să câștigă prestigiosul ”Trofeu București” la categoria sub 14 ani. Raoul, cel care a povestit pentru ziardebragadiru.ro istoria acestui club, făcea parte din acea echipă de copii ambițioși.

Rugby Club Flamingo cucerește Trofeul București

Imediat, echipa a fost invitată la un turneu internațional, organizat în Franța. Turneul se numea ”Cupa Mondială intercluburi”, iar băieții de la Flamingo reușeau să ocupe locul 21 din 50 de participante. Românii cucereau astfel locul 1 din grupa a doua valorica. Jocul frumos a dus la o nouă invitație, la un turneu din Germania, unde Flamingo și-a măsurat forța cu 2 puternice echipe englezești. Ca și Franța, Anglia este o adevărată patrie a rugby-ului european.

”La sfârșitul “copilăriei”, clubul nostru a semnat un contract de parteneriat cu Clubul sportiv al armatei Steaua pentru a-și putea desfășura activitatea la nivel de juniori în bune condiții”, își amintește Raoul. Trecuți la juniori sub 16 ani, băieții care cuceriseră cu câțiva ani în urmă Trofeul București au reușit o nouă performanță importantă: au devenit vicecampioni naționali după o finală echilibrată cu Steaua București.

Rezultatul i-a recomandat pentru un nou turneu internațional, în Cehia, unde au învins de două ori echipa locală.

Rugby Club Flamingo, la turneul din Cehia

În liga rezervată juniorilor sub 17 ani, Flamingo pornea ca pretendentă la titlu și a terminat sezonul pe locul 3, fără a înregistra însă nicio înfrângere. Jucătorii au ratat finala mare, dar au câștigat-o clar pe cea mică, cu scorul de 44-0.

Rugby Club Flamingo, locul 3 în competiția Under17

Reîntoarcerea în Bragadiru

”În cei 8 ani de activitate, la clubul Flamingo au activat și s-au perfecționat nu mai puțin de 60 de jucători. În această perioadă, echipa Flamingo a fost un rezervor constant de jucători pentru loturile naționale ale României la mai multe categorii de vârstă, dând aproximativ 10 jucători”, concluzionează Raoul Paxaman, fiul antrenorului Laurențiu Paxaman. El spune că un merit special revine și publicului, media de spectatori la meciurile echipei fiind de binișor peste 100 de oameni.

Raoul Paxaman a ajuns în stafful echipei în 2016, unde a făcut echipă cu președintele Matei Florinel, tatăl său, antrenorul Laurențiu Paxaman, și cu managerul Costin Ioniță. Raoul, care este internațional român de seniori în activitate, este specialistul pentru compartimentul de treisferturi al echipei Flamingo.

Au urmat noi selecții de jucători, iar în 2018 echipa număra 38 de jucători, pe trei grupe de vârstă. 2018 a fost și anul în care clubul a revenit acolo unde a început povestea sa, pe terenul din Bragadiru.

ziardebragadiru.ro a dorit să afle mai multe despre antrenorul echipei, Laurențiu Paxaman, dar și despre acest sport frumos care este rugbyul, subiect pe care l-am aborbat cu tânărul Raoul Paxaman.

Laurențiu Paxaman a început rugbyul la vârsta de 14 ani, la Clubul Sportiv Triumf București. După aproximativ 3 ani, datorită seriozității și a muncii depuse, a fost selecționat la Lotul național al României de juniori sub 19 ani, participând la Campionatul european rezervat acestei categorii de vârstă și la “Cupa Prietenia” .

În 1990, la vârsta de 19 ani, a făcut pasul către echipa de seniori de la CS Dinamo. Cu echipa Dinamo a obținut 2 titluri de “Campion național de seniori” și un titlu de “Vicecampion național de seniori”. În anii 1990-1991, a facut parte din lotul național de tineret, având mai multe meciuri internaționale jucate, printre care și unul cu redutabila echipă a Scoției.

”În anul 2006, odată cu noua fila de istorie a echipei FLAMINGO, am îmbrățișat cariera de antrenor. Chiar dacă era o provocare nouă pentru mine, dorința și determinarea nu au lipsit, iar rezultatele nu au întârziat să apară, obținând mai multe titluri de campion regional și național la nivel de copii și juniori. În urma rezultatelor bune obținute cu echipa de club, în anii 2011-2015 am fost numit antrenor principal al loturilor naționale de juniori sub 18 ani, participând cu acesta la 2 Campionate Europene. Odată cu încheierea unui ciclu de 10 ani (2006-2016) cu generațiile 1996-1997, am decis că tradiția clubului trebuie să continue și am început cu o nouă generație tânără pe care o antrenez și în prezent alături de fiul meu, Paxaman Raoul”, ne-a povestit antrenorul principal al echipei Flamingo.

Laurențiu și Raoul Paxaman – antrenor și elev în 2008 (stânga), colegi antrenori după 11 ani, în 2019 (dreapta)

În continuare, am discutat despre acest sport frumos și despre cariera sa cu Raoul Paxaman.

ziardebragadiru.ro: Cum ai ajuns la echipă și cum a evoluat cariera ta în rugby?

Raoul Paxaman: Jucându-mă de mic prin casa rugby cu tatăl meu, întotdeauna am avut o pasiune foarte mare pentru acest sport. În anul 2006, când s-a reînființat Rugby club Flamingo, am zis că este momentul ca pasiunea mea să devină realitate, jucând rugby într-un cadru organizat. Deși aveam doar 9 ani, bucuria și plăcerea de a merge la teren erau întotdeauna foarte mari. Chiar dacă totul a început ca o joacă, pe măsură ce trecea timpul, au început să apară și primele rezultate, în jurul vârstei de 11 ani, campion național al “Trofeului București”. Și, odată cu bucuria primelor victorii, mi-am dorit din ce în ce mai mult. Acest lucru s-a văzut și, împreună cu colegii mei, am reușit sa aducem un număr semnificativ de trofee pentru clubul Flamingo.

După câștigarea medaliei de argint, la vârsta de 16 ani, am fost selecționat pentru prima dată la lotul național al României. La fel ca orice sportiv, m-am simțit onorat și mandru pentru această primă convocare la echipa națională, dar totodată m-a obligat să muncesc mai mult și sa fiu mai serios în pregatire (pentru că, așa cum știm, este ușor să ajungi sus, dar este mai greu să te menții).

Continuând la fel de serios antrenamentele, am făcut parte din loturile naționale ale României la categoriile de vârstă de sub 17, sub 18 și sub 19 ani, cu care am participat la 4 Campionate europene. Odată terminat junioratul, am semnat primul meu contract ca jucător profesionist de rugby cu CSA Steaua, acolo unde am activat 2 ani. La sfârșitul celor 2 ani, am semnat un contract cu Centrul Național Olimpic pentru tineret, cu specific de rugby în 7, unde sunt și în prezent.

Ce așteptări aveți de la Clubul FLAMINGO?

Noi, ca staff tehnic, nu avem nicio așteptare de la Clubul Flamingo, însă avem dorințe. Ne dorim să ne dezvoltăm din ce în ce mai mult ca și club, ca echipă, să formăm cât mai multe grupe de copii și juniori pe care să-i antrenăm până la vârsta de 19 ani, atunci când se face trecerea la seniori. Dorim să atragem cât mai mulți copii din orașul Bragadiru către acest club pentru că, înainte de a-i învăța rugby, îi învățăm să facă sport, să se joace cu mingea de rugby și să aibă un stil de viață sănătos.

Ce este special la acest sport, rugby?

Ce este special în rugby? Este o întrebare foarte bună. Rugby-ul, prin valorile sale, te învață în primul rând să devii un om drept, cinstit și onest. Pe lângă aceste 3 principii ale sale, rugby-ul este un sport complex, datorită celor 42 de reguli ale lui care te fac să gândești și să joci în același timp, pentru că rugby-ul se joacă cu piciorul, cu mâna și mai ales cu “capul”!

Cum a ajuns jucătorul Paxaman Raoul să se ocupe de această echipă?

În anul 2016, am fost cooptat de către tatăl meu în stafful tehnic al echipei Flamingo. Mi s-a părut o provocare inedită și diferită comparativ cu cea de jucător, așa că am acceptat-o fără să stau prea mult pe gânduri, mai ales că este clubul care m-a lansat în rugby. Am venit alături de copii cu sufletul deschis, să-i învăț în primul rând cum să devină oameni de succes, cu personalitate și caracter puternice, dar, în acelasi timp, jucători de rugby de excepție, împărtășindu-le din experiența mea de jucător.

Dacă vrei să ne scrii ceva (un pont care poate deveni o știre sau pur și simplu impresiile tale despre siteul Ziar de Bragadiru) nu ezita să o faci la contact@ziardebragadiru.ro. Iar dacă nu vrei să ratezi vreo știre, îți recomandăm să te abonezi la notificări și să te alături, cu un Like, comunității de pe pagina noastră de FacebookPoți citi mai multe despre noi aici.