Râul Sabar – 8 lucruri de ținut minte despre râul care trece prin Bragadiru

râul sabar bragadiru

Râul Sabar, care traversează orașul nostru, este unul destul de lung, dar puțini sunt cei care știu aceste detalii interesante despre el.

  1. Râul Sabar măsoară 174 de kilometri și traversează județele Dâmbovița, Ilfov și Giurgiu;
  2. Sabar se varsă în râul Argeș, acesta din urmă fiind un afluent al Dunării;
  3. Râul are și o frumoasă povestea din anul venirii regelui Carol I în țară, 1866. În acel an, guvernul Lascăr Catargiu a hotărât mobilizarea armatei, întrucât Turcia masase trupe la sudul Dunării. Tabăra cea mai numeroasă a armatei române a fost stabilită pe râul Sabar, unde la 22 iunie erau concentrați 388 de ofițeri și 13.808 de soldați, potrivit lucrării Guverne și guvernanți (1866-1916), scrisă Ion Bulei și Ion Mamina și citată de wikipedia.org. Nu s-a ajuns însă și la o luptă româno-turcă în acest locuri, în special datorită atitudinii ferme a părții române și a descurajărilor venite din partea Franței și Marii Britanii;
  4. Principalele localități prin care trece râul sunt Glâmbocata, Găești, Dragodana, Mătăsaru, Costeștii din Vale, Odobești, Vlăsceni, Potlogi, Florești-Stoenești, Domnești, Clinceni, Bragadiru, Măgurele, Jilava, Vidra, Valea Dragului, Hotarele; Bragadiru este astfel cea mai populată dintre localități traversate de acest râu;
  5. Râul Sabar are și 3 afluenți (Potopu, Șuța și Ciorogârla). Acest pârâu Potopu izvorăște din Piemontul Cândești și este un curs extrem de puternic uneori. Astfel că, după inundațiile din 1977, la nord-vest de Găești s-a construit un canal care preia o parte din debit către râul Argeș.
  6. Râul Sabar poartă și numele de Râul Răstoaca. În unele localități, numele acesta din urmă, Răstoaca, este mult mai cunoscut de locuitori. În Bragadiru, însă, aproape toți știu râul cu numele de Sabar sau Sabaru.
  7. Pescarii spun că pe Sabar se prinde, alături de alți pești, și știucă, cele mai frumoase exemplare măsurând chiar și peste 60-70 de centimetri lungime și cântărind între 1,5 și 3 kilograme. Mulți pescari spun că au prins și clean și ciortani (crapi de 1-2 kilograme). Totuși, unii pescari avertizează că apa râului este foarte poluată, neindicând consumul de pește prins aici;
  8. Iubitorii de păsări pot admira în crângurile de pe râu ciocănitori, privighetoare, turturici. De asemenea, aici poposesc exemplare de gaie roșie și neagră, codalbul, şoimul rândunelelor, acvila ţipătoare şi cucuveaua comună.

Noi, cei de la ziardebragadiru.ro, ne dorim un oraș mai curat și suntem siguri că și mulți dintre voi își doresc acest lucru. Dacă sesizați persoane care aruncă gunoaie în râu, nu ezitați să sunați la Poliția Locală (021.448.07.95 sau 0743.211.626) sau la Poliția Bragadiru (021.448.14.26).

Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!