Poluarea din București a dus la condamnarea României la Curtea de Justiție a UE
România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a luat măsuri pentru combaterea poluării din București, arată un document al instanței menționate.
Decizia de astăzi, 30 aprilie, nu prevede și sancțiuni, însă pe baza ei Comisia Europeană ar putea declanșa în orice moment o procedură de infringement împotriva României, iar sancțiunile economice ar fi foarte mari.
Potrivit ministrului Mediului, Costel Alexe, responsabilitatea revine Primăriei Capitalei, care nu ar fi pus în practică ”Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București”.
”Am dat, de la începutul anului, 16 avertismente pentru depăşirile înregistrate la capitolul PM10, dar Primăria Capitalei nu a făcut nimic. Am dat şi amenizi şi tot fără rezultat. Nici măcar salubrizarea străzilor nu s-a făcut cum trebuie. Dacă aceasta se realiza ca la carte se reducea cu 42 la sută cantitatea de pulberi din aer”, a precizat Costel Alexe, citat de adevarul.ro.
Poluarea extremă din 1-2 martie
Conflictul între Costel Alexe și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, este unul destul de vechi. Un grav episod de poluare a avut loc în 1-2 martie, când unii senzori au arătat depășiri chiar și cu 900% față de limita admisă.
La vremea respectivă, după verificările făcute, Ministerul Mediului a stabilit că debutul alertei atmosferice s-a produs în jurul orei 21.00, vârful maxim de poluare fiind înregistrat în jurul orelor 3.00. În acest interval, staţiile din reţeaua naţională de monitorizare a aerului au înregistrat depăşiri ale limitelor admise de până la 8 ori pentru PM10, inclusiv depăşiri ale oxizilor de azot.
„Episodul de azi noapte a apărut în urma unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov, incendiul semnalat la ora 00:00 la Gara de Nord precum şi arderi de vegetaţie sau cauciucuri în cursul nopţii de duminică spre luni. Episodul de poluare nocturnă a fost favorizat şi de condiţiile de calm atmosferic care, practic, în lipsa vântului, a menţinut poluanţii deasupra Capitalei. În prezent, situaţia este mai aproape de normalitate, tendinţa poluanţilor fiind în scădere”, a spus atunci ministrul Costel Alexe.
Ministrul Mediului a adăugat că, judecând după dimensiunea poluării de atunci, arderile necontrolate nu pot fi singura cauză. „Vreau să mai spun că n-ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureştiului. Avem şi noi suspiciuni de activităţi industriale care se desfăşoară judeţul Ilfov sau în Bucureşti, mai ales noaptea, care evacuează în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi. În momentul de faţă, avem în judeţul Ilfov 46 de firme autorizate şi 69 în municipiul Bucureşti, care desfăşoară activităţi economice care includ procese de ardere”.
După acel episod, primarul Firea a solicitat discutarea subiectului în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Firea a mai spus că i-a scris şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pentru ca poluarea din noaptea respectivă să fie analizată şi de Comisia pentru mediu din Parlament sau, dacă este cazul, să se constituie o comisie specială de anchetă. „Nu poate să existe un poluator care ori este ţinut la secret, ori să nu-l idenficăm. Ambele variante fiind la fel de grave”, a spus Firea.
Episodul Vinieta
Conform specialiştilor, particulele în suspensie PM10 provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor.
Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. În acest context, Primăria Capitalei a instituit o taxă auto pentru Bucureşti pentru maşinile poluante (vinieta Oxigen), care intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar sancţiunile pentru neachiziţionarea ei urmau să se aplice abia din martie 2020.
Cu puţin înainte de data de intrarea efectivă în vigoare, Gabriela Firea a anunţat că renunţă la vinieta Oxigen după ce opinia publică s-a arătat nemulţumită de măsura pe care Gabriela Firea a implementat-o.
Firea a spus că a renunțat la proiect după ce a constatat că 90% dintre cei care au comentat la postările sale pe Facebook despre acest subiect s-au declarat împotriva măsurii.
Senzor de aer în Bragadiru
ziardebragadiru.ro a relatat recent că și în orașul nostru, dar și în comune apropiate de Bragadiru, sunt senzori din rețeaua Airly. Puteți afla mai multe despre senzorul din Bragadiru – care măsoară inclusiv valorile PM10 și PM 2,5 – în articolul de AICI.
Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!