Pârtia de schi din București. O poveste puțin știută, dar atât de frumoasă!

Cândva, Bucureștiul a avut o mică stațiune de schi ”răsărită” într-o groapă de gunoi. Pârtiile din Cocioc se aflau undeva în Berceniul de astăzi.

Parcul Tineretului a apărut târziu în peisajul bucureștean, în 1974, arată siteul bercenidepoveste.ro. Până atunci, pe locul său s-a aflat o groapă de gunoi, cunoscută sub numele de Valea Plângerii, prin care își făceau veacul cei foarte nevoiași.

În perioada interbelică (mai exact în anul 1933), autoritățile vremii au decis să se folosească de mormanele de pâmânt și gunoaie pentru a face trei pârtii: una pentru începători, una pentru cei schiorii mediu și una pentru amatorii de săniuș. Mai mult, s-a realizat și o instalație de nocturnă. Cum iernile erau cu totul altfel decât acum, zăpadă se așternea repede și zăbovea mult, luni întregi.

Imaginile vremii, surprinse de publicații care ”Ilustrațiunea română”, sunt de-a dreptul minunate. Adulți și copii deopotrivă pe schiuri și sănii, dându-se la vale în … capitala României. Accesul pe pârtie de lângă cimitirul Bellu era gratuit, iar oamenii ajungeau până aici cu tramvaiul, foarte rapid, din toate colțurile Bucureștiului și chiar din afara orașului.

Foto: Ilustrațiunea Română

Pe pârtii se organizau deseori și concursuri cu premii, pentru copii și adulți. În apropierea pârtiilor era și o cabană, la care se serveau îndeosebi băuturi calde.

Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în București și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!