Ilfovul a atras cei mai mulți bani europeni în ultimii 7 ani. A depășit București, Constanța și Cluj

Ilfov apare pe primul loc în topul zonelor care au atras cele mai multe fonduri europene în intervalul 2014-2020, arată un studiu făcut public de Ministerul Fondurilor Europene.

Județul a derulat puține contracte – 48 la număr – dar cu o valoare medie a finanțării destul de ridicată. În intervalul menționat, Ilfov a primit 10 miliarde de lei din fonduri europene. În același interval, Bucureștiul a atras 6,83 miliarde de lei.

”Vorbim de proiecte care sunt atât ale autorităţilor publice, cât şi ale companiilor, ale ONG-urilor, şcolilor, universităţilor. Aceste sume pe care am încercat să le punem pe fiecare judeţ sunt rezultatul muncii comunităţilor“, a declarat noul ministru al fondurilor europene, Roxana Mînzatu.

Pentru judeţul Constanţa au fost semnate 208 contracte finanţate cu fonduri europene cu o valoare totală de 5,9 mld. lei, în timp ce Clujul a atras fonduri europene în valoare de 4,53 mld. lei în baza a 370 de contracte. Pentru judeţul Bihor au fost semnate 176 de contracte cu o valoare a finanţării europene de 2,36 mld. lei.

Printre judeţele care au atras finanţări mai mari de 1 mld. lei se mai numără Timiş (1 mld. lei), Iaşi (1,5 mld. lei), Vrancea (1,8 mld. lei), Braşov (1,1 mld. lei), dar şi Dolj (1,24 mld. lei) şi Vâlcea (1,16 mld. lei).

Teleorman, la coada clasamentului

La polul opus se află judeţul Teleorman, cu finanţări în valoare de 199 mil. lei şi 42 de proiecte, urmat de judeţele Ialomiţa, care a contractat 39 de proiecte cu finanţări europene de 247 mil. lei, şi Giurgiu cu finanţări de 252 mil. lei şi 50 de contracte finanţate cu bani europeni.