Exclusiv. Înțelegerea finală între Metrorex și sindicaliștii lui Rădoi: nu vor fi concedieri, dar veniturile de acum nu sunt garantate

protest metrou bucuresti

ziardebragadiru.ro a intrat în posesia unui acord încheiat între conducerea Metrorex și USLM, sindicatul lucrătorilor la metrou condus de Ion Rădoi.

Procesul verbal încheiat în urma întâlnirii dintre conducere și reprezentanții angajaților Metrorex arată că nu vor fi concedieri în perioada imediat următoare, dar și că angajații care au participat la protestul care a făcut imposibil transportul cu metroul în Capitală nu vor fi sancționați disciplinar.

De asemenea, USLM a reușit să strecoare în acord și o confirmare a recunoașterii sale de reprezentant al muncitorilor.

Singurul punct de discuție amânat este cel referitor la garantarea veniturilor actuale ale lucrătorilor de la metrou. Pentru această discuții, Metrorex și sindicaliștii se vor întâlni din nou.

Iată întreg documentul:

Proces verbal

Încheiat astăzi, 30.03.2021, în cadrul întâlnirii dintre reprezentanții angajatorului Metrorex și cei ai salariaților reprezentați de USLM, organizată în urma invitației adresată conducerii Metrorex din partea unor salariați care și-au asumat calitatea de reprezentanți ai salariaților, înregistrată la Metrorex cu nr. M01/4455/29.03.2021, urmată de adresa administrației Metrorex nr. M01/4512/29.03.2021 prin care informează conducerea USLM despre invitația primită și totodată invită USLM la discuții având în vedere că organizația sindicală USLM este sindicat reprezentativ și semnatar al CCM 2020/2021, invitație care a fost acceptată prin adresa USLM nr. 102/29.03.2021.

În conformitate cu cele precizate la adresa USLM nr. 104/30.03.2021, înregistrată la Metrorex cu nr M01/4550/30.03.2021, ”temele întâlnirii de astăzi se referă la cele convenite în procesul verbal încheiat în data de 26.03.2021 în sediul Prefecturii București”, respectiv:

 1. Societatea se angajează că nu vor fi disponibilizări la metrou;
 2. Societatea se angajează că nu micșorează salariile (veniturile);
 3. Recunoașterea USLM ca sindicat care asigură protecția socială a oamenilor conform CCM;
 4. Împotriva salariaților nu se vor lua măsuri disciplinare pentru oprirea voluntară a lucrului.

Participanții la întâlnire

Din partea conducerii Metrorex:

 1. Ștefan Paraschis – director general;
 2. Angela Leancă – director – Direcția Economică;
 3. Eduard Safciu – șef serviciu AJA;
 4. Mariana Miclăuș – șef serviciu – Serviciul de Managementul Finanțărilor Externe;
 5. Ion Constantinescu – șef serviciu – Serviciul RSS, AGA și CA.

Din partea Sindicatului USLM:

 1. Ion Rădoi – președinte USLM;
 2. Constantin Dumitrică;
 3. Marian Artimon – vicepreședinte;
 4. Ghiță Nechifor – vicepreședinte;
 5. Marian Picu – vicepreședinte;
 6. Florian Crișu – consilier președinte;
 7. Ionuț Nițu – reprezentant USLM;
 8. Mihai Marinescu
 9. Marius Lauric
 10. Luminița Vanză
 11. Marian Matei
 12. Cristian Bratu
 13. Mădălin Toader
 14. Vasile Dan

În cadrul discuțiilor purtate, părțile au convenit următoarele:

Punctul 1

USLM a solicitate ca societatea să se angajeze că nu vor fi disponibilizări la metrou.

Domnul director general Ștefan Paraschiv a menționat că, la acest moment, societatea nu are în vedere efectuarea de disponibilizări de personal și că pentru rezolvarea problemelor de natură economică ale Metrorex se caută soluții care să fie discutate cu partenerul de dialog social.

În concluzie părțile sunt de acord asupra modului de rezolvare a punctului 1.

Punctul 2

Asupra punctului 2 părțile convin că vor mai avea o întâlnire, la o dată ulterioară, stabilită de comun acord.

Punctul 3

Administrația Metrorex recunoaște calitatea pe care o are USLM de sindicat reprezentativ la nivel de societate Metrorex SA și semnatar al CCM 2020/2021.

Punctul 4

Părțile convin că nu vor iniția măsuri disciplinare împotriva salariaților pentru oprirea voluntară a lucrului pe perioada negocierilor stabilite prin procesul verbal încheiat la prefectură în data de 26.03.2021.

Drept pentru care s-a încheiat și semnat prezentul proces verbal, în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.

Deși Metrorex și USLM au ajuns la un acord, protestul de săptămâna trecută a avut o serie de urmări legale. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a depus plângere la DNA împotriva celor responsabili de blocarea metroului.

Mai mult, potrivit G4media.ro, două anchete penale au fost deschise vineri. Una pornește de la o sesizare Metrorex, trimisă inițial la poliție și declinată apoi spre DIICOT, pentru infracțiuni cuprinse în legea de combatere a terorismului. A doua este coordonată de Parchetul sectorului 4 și face referire la o eventuală încălcare a legii dialogului social.

<span id="ezoic-pub-video-placeholder-1"></span>

Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!