Dezinfecție pe toate străzile și trotuarele din Bragadiru. Ce soluție e folosită

O acțiune de dezinfecție are loc în aceste zile pe toate arterele de circulație și trotuarele din Bragadiru, se arată într-un comunicat al primăriei, primit de ziardebragadiru.ro.

”În contextul epidemiologic actual, pentru prevenirea, limitarea și diminuarea răspândirii coronavirusului COVID-19, Primăria orașului Bragadiru efectuează acțiuni de dezinfecție pe toate arterele de circulație și trotuarele existente pe teritoriul administrativ teritorial.

Produsul folosit este HIPOCLORIT DE SODIU în concentrație de 1%; este iritant pentru oameni și animale.

Recomandăm cetățenilor să păstreze distanța față de zonele unde acționează echipele de dezinfecție.

Solicităm conducătorilor auto să evite oprirea / staționarea autovehiculelor pe partea carosabilă sau pe trotuare”, se arată în comunicat.

Acțiunea, efectuată de cei de la Salserv, ar trebui să cuprindă tot orașul.

Ce este hipocloritul de sodiu

Soluția folosită, hipocloritul de sodiu, are formula moleculară NaOCl. Ea se obține prin trecerea clorului printr-o soluție de hidroxid de sodiu. Este o soluție apoasă limpede, galben pal sau verzuie, cu miros specific de clor.

Hipocloritul de sodiu este folosit adesea ca decolorant în industria textilă, a celulozei și hârtiei sau ca oxidant în industria chimică. Uneori, e folosit la tratarea apei.

Hipocloritul de sodiu soluție este un produs iritant pentru piele, ochi și mucoase.

În contextul pandemiei de coronavirus, Centrul European de Control si Prevenire a Bolilor a recomandat utilizarea soluțiilor de dezinfectare pe baza de hipoclorit de sodiu. Aceste soluții pot fi folosite și în casă dar concentrația recomandată de Centru este de 0,1%. Dacă suprafețele nu permit însă folosirea soluțiilor pe bază de hipoclorit de sodiu (de exemplu, puteți decolora o canapea din piele cu această soluție), se pot utiliza soluții pe baza de alcool cu o concentratie de cel puțin 70%.

OMS nu recomandă hipocloritul de sodiu

Totuși, există și voci avizate care spun că folosirea acestei soluții nu este tocmai indicată. Ba din contră. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că această metodă ar face mai mult rău decât bine, pe termen lung, precizând că „se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli”.

Organizaţia pune la îndoială eficienţa folosirii hipocloritului pentru dezinfectare, în perioada pandemiei: „în acest moment și pe baza cunoștințelor științifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare”, se arată într-un anunț OMS România preluat de ziarul Libertatea.

Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!