Codul portocaliu de vânt încetează în seara aceasta. Continuă cel galben. Anunțul meteorologilor

Codul portocaliu de vânt și vijeii emis astăzi de ANM, inclusiv în București și Ilfov, înceteaza în seara aceasta, în jurul orei 18.

Codul emis de ANM este valabil de altfel în întreaga țară.

După încetarea codului portocaliu, care indică manifestări ale vremii mai severe, continuă codul galben.

Astfel:

Codul galben este valabil în intervalul 2 aprilie, ora 08:00 – 2 aprilie, ora 22:00. Vântul va avea intensificări susținute în toată țara, cu viteze de 55 – 65 km/h, iar local de 70 – 80 km/h. Pe alocuri vor fi vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90 – 110 km/h.

Codul portocaliu este valabil în intervalul 2 aprilie, ora 08:00 – 2 aprilie, ora 18:00. Vântul va avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, iar mai ales după-amiaza și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea.

Rafalele de vânt vor avea viteze în general de 80 – 85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, vor depăși 120 km/h.

IGSU a venit cu o serie de sfaturi

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a făcut câteva recomandări pentru bucureșteni și pentru oamenii care locuiesc în județele care sunt sub cod portocaliu de vânt. Iată care sunt acestea:

  • Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
  • Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii;
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
  • Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe App Store și Google Play.

Sursa foto: pixabay