Situație fără precedent la metrou. Sindicaliștii sunt pe șine, trenurile nu circulă

protest metrou bucuresti

Circulația la metrou, în București, este blocată pe toate cele 5 magistrale.

Vineri, 26 martie, nu s-a circulat deloc, de la ora 5 dimineața și până acum. Sindicaliștii sunt pe șine din noaptea zilei de joi, 25 martie. Ei au stat toată noaptea pe șine, astfel încât nu s-a putut porni tensiunea pe linii, circulația trenurilor fiind imposibilă.

Oamenii care foloseau zilnic metroul au fost nevoiți să apeleze la taxiuri, servicii de tip UBER, mașini personale sau STB. STB a adus oameni de acasă, angajați care aveau liber astăzi, pentru a introduce noi mașini în trafic.

Acțiunea sindicală are la bază o listă de cereri, însă conducerea Metrorex spune că invitațiile repetate la dialog nu au fost acceptate de sindicaliști. Potrivit unor surse, motivul principal al protestului este concedierea de mecanici și scoaterea unor trenuri din circulație. Alte surse spun că motivul principal ar fi iminenta închidere a spațiilor comerciale din stațiile de metrou din București și tăierea unor sporuri și prime.

„Pe această cale dorim să adresăm scuze bucureștenilor și îi rugăm să înțeleagă că, deși considerăm acțiunea sindicală nejustificată, nu putem risca viața unor oameni. De asemenea asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acțiunile legale la dispoziția noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranță. Mulțumim pentru înțelegere”, transmite compania Metrorex.

De la ce a pornit războiul între conducerea Metrorex și sindicatul lui Ion Rădoi

Potrivit economedia.ro, războiul Metrorex-sindicat a început după ce Curtea de Conturi a descoperit că angajații metroului au primit o majorare salarială de 18%, anul trecut, majorare care nu a fost acordată în condiţiile legii și care a fost votată într-o ședință în care majoritari au fost membri ai sindicatului de la metrou.

Compania a propus săptămâna trecută suspendarea creșterii salariale, în caz contrar ministrul Cătălin Drulă dând de înțeles că ar putea avea loc reduceri de personal pentru a păstra majorarea. Sindicaliștii au refuzat propunerea și au plecat de la negocieri.

Joi, Metrorex a notificat firma care administrează spațiile comerciale din rețeaua de metrou să le elibereze „în regim de urgență” și să le predea către administratorul rețelei de transport subteran până la data de 2 aprilie. Sindicatul afirmă că toate magazinele din metrou au fost construite conform legislației în vigoare și că situația spațiilor comerciale este subiectul unui proces aflat pe rol.

Potrivit unui articol ziare.com, sindicatul controlat de liderul Ion Rădoi, în funcție de peste 20 de ani, deține în proporție de 100% firma Sindomet Servcom SRL, care a avut contracte cu Metrorex pentru spațiile comerciale și pentru spațiile de publicitate.

Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!