S-a trecut la ora de vară. Duminică e cea mai scurtă zi din an

ora de vara 4 devine 3 romania

În dimineața de duminică, 26 martie, ceasurile s-au dat înainte o oră. Ora 3 a devenit ora 4, detaliu care face ca ziua de 26 martie să fie cea mai scurtă din 2023.

Următoarea dată la care se va schimba ora va fi 29 octombrie 2023, când ora 4 va deveni ora 3.

Schimbarea de oră generează unele probleme pentru corpul uman, în special în primele zile de după modificare.

Ritmul circadian, cel care influențează ciclurile de somn, se dereglează odată cu ora pierdută. Și recuperarea nu se face imediat. Această dereglare influențează și starea emoțională. Putem deveni mai instabili pe fondul oboselii, mai nervoși și mai nemulțumiți. În aceste zile, crește și șansa de accidente auto, iar unele studii au indicat o creștere a numărului atacurilor de cord și accidentelor vasculare în aceste zile.

Ce este ora de vară

Ora de vară este un sistem de ajustare a timpului, în care ceasurile sunt setate cu o oră înainte de ora standard a țării, în perioada verii, pentru a oferi mai multă lumină naturală în timpul serii.

În general, ora de vară începe în ultima duminică a lunii martie și se termină în ultima duminică a lunii octombrie. Această schimbare a timpului a fost introdusă în scopul de a economisi energie electrică și de a crește eficiența luminii naturale, dar există și critici referitoare la problemele de sănătate și concentrare de care vorbeam mai sus.