Grădinițele din Bragadiru în anul 2020-2021. Câți copii sunt admiși, câți respinși și ce noutăți sunt

La grădinițele din Bragadiru nu se va organiza a doua etapă de înscrieri, deoarece după prima etapă s-au ocupat toate locurile.

Îngrijorător este însă că 188 de copii pentru care părinții au cerut înscriere în Bragadiru nu au fost admiși din cauza numărului limitat de locuri la cele trei grădinițe din oraș.

ziardebragadiru.ro a discutat cu directoarea de grădiniță Alina Răducanu, care ne-a arătat numărul elevilor înscriși la fiecare grădiniță în parte în anul 2020-2021.

Astfel, în grădinițele din Bragadiru sunt:

Grădinița 1 – 58 înscrieri;
Grădinița 2 – 151 înscrieri;
Grădinița 3 – 194 înscrieri.

188 de cereri de înscriere au fost respinse, din lipsă de locuri.

Situația ar putea fi parțial rezolvată dacă s-ar deschide și noile clase din mansarda Grădiniței Nr. 3, din strada Coralului (cartierul Scandinavia).

”Facem toate demersurile să le deschidem, se lucrează la mansardă, se are în vedere dotarea și s-au solicitat inclusiv posturi pentru înființarea de noi grupe. Dacă le vom deschide avem în vedere dosarele deja depuse, comisia de reînscriere / înscriere le va analiza, se vor aplica criteriile de departajare și vom contacta părinții copiilor respectivi!”, a declarat directoarea Răducanu.

Lucrările din mansarda Grădiniței Nr. 3 au fost anunțate și de primarul orașului, pe Facebook. ”Soluția propusă este extinderea cu încă 4 grupe în podul circulabil existent al clădirii Grădiniței din Str. Coralului. Clădirea inițială a fost special proiectată, astfel încât sa poată fi extinsă in viitor, în funcție de cererea de locuri la un moment dat. Acel moment a sosit”, spune Vasile Cimpoeru pe pagina proprie.

Potrivit primarului, minim 80 și maxim 100 de copii vor putea învăța în aceste clase.

Planul grădiniței Nr. 3 din Bragadiru
gradinita numarul 3 bragadiru coralului mansarda
Aceasta ar fi una dintre încăperile din mansarda grădiniței, care ar putea găzdui grupe de preșcolari

Chiar și în eventualitatea deschiderii acestor noi clase, ar rămâne în continuare copii pe lista de respinși. O soluție ar fi noi grădinițe în oraș, în special în cartierele noi, cu o populație tot mai mare. Cartierul Independenței nu are încă o grădiniță, cea mai apropiată fiind Grădinița Nr. 3 din Coralului. Nici Cartierul Latin nu are o grădiniță încă.

Fără grupă mică, doar grupe mijlocii și mari

Marea noutate a anului 2020-2021 este obligativitatea ca fiecarea grădiniță să aibă grupe mari.

”Obligativitatea este valabilă începând cu anul școlar 2020/2021, potrivit legii 56/2019, art 21, aliniatul 1. Începând cu anul școlar viitor inclusiv grupele mijlocii devin obligatorii”, ne-a spus Alina Răducanu.

Astfel, ”grupele mici sunt transformate în grupe mari și mijlocii”, a adăugat directoarea. În prezent, la grupa mare, sunt înscriși în Bragadiru 78 de copii (20 la Grădinița Nr. 1, 25 la Grădinița Nr. 2 și 33 la Grădinița Nr. 3).

Din totalul de 403 de preșcolari înscriși în anul 2020-2021, 117 sunt copii nou înscriși.

Situația dispariției grupelor mici din Bragadiru a generat o discuție aprinsă pe grupurile de Facebook. Unul dintre consilierii orașului, Teodora Desagă, a cerut chiar un punct de vedere din partea Inspectoratului Județean în acest caz. ”Am cerut punct de vedere oficial la Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Ministerul Educației. Telefonic, mi s-a dat garanția că grupa mică nu se desființează! Aștept răspunsul în scris”, a spus aceasta, pe Facebook.

Criteriile de departajare a copiilor, la înscrierea la grădiniță

Criterii generale:

-existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);

-existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;

-existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;

-existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însoțit de certificatul de orientare școlară, eliberat de Comisia de orientare școlară și profesională.

Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean până la data de 29 mai 2020) nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri.

Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!