Cei 19 consilieri locali din Bragadiru. Cum e împărțită puterea și calcule pentru funcția de viceprimar

Consiliul Local și primarul ales au depus jurământul luni dimineață, într-o ceremonie fără public ținută la Primăria Bragadiru. ziardebragadiru.ro a mers la ședință pentru a asista la ceremonie, dar și pentru a afla care sunt calculele pentru funcția de viceprimar.

În legislatura precedentă (2016-2020), funcția de viceprimar a fost deținută de PNL.

Cei 19 consilieri locali ai orașului sunt:

Ancu Marius Iulian (PNL)
Bîță Claudiu (USR)
Cojocariu Valentina (PMP)
Cozmeci Nicoleta-Daniela (USR)
Desagă Teodora-Alexandra (PMP)
Dimache Cristian (USR)
Dragne Luminița-Iulia (ASL)
Dumitru Adrian (PNL)
Grigore Marian-Dumitru (PNL)
Ilie Silviu-Cosmin (ASL)
Lazăr Andrei (PNL)
Mozara Andrei (USR)
Nevoe Nicolae (PNL)
Orbeanu Sorin (Pro România)
Pațachia Valeriu (PNL)
Scîntee Valentin (PMP)
Șerban Magdalena-Cleopatra (PNL)
Țună Eugeniu (PNL)
Zamfir Elena (PMP)

Calcule politice pentru funcția de viceprimar

Așadar, PNL are 8 consilieri, PMP și USR câte 4, ASL (alianța PSD-ALDE de la alegeri) are 2, iar Pro România – 1 consilier.

”Probabil în 1-2 săptămâni vom ști cine este viceprimar. Vom avea negocieri în perioada următoare și apoi decidem”, a declarat pentru ziardebragadiru.ro primarul Vasile Cimpoeru (PNL).

”Eu sunt propunerea PMP pentru funcția de viceprimar”, a spus Teodora Desagă, candidata care a fost pe locul doi la alegerile locale din septembrie.

”Am avut discuții până acum, încă nu am hotărât definitiv”, ne-au spus și reprezentanții USR în Consiliul Local.

Dacă PMP și USR susțin același candidat la funcția de viceprimar, atunci au 8 voturi din cele 10 necesare pentru a-și impune candidatul. Așadar, ar fi nevoie și de susținerea a doi dintre cei trei consilieri ASL și Pro România.

PNL are 8 membri în consiliul local și ar avea nevoie tot de două voturi pentru a-și impune viceprimarul.

ziardebragadiru.ro va urmări subiectul și va reveni pe măsură ce avem rezultatul acestor negocieri.

Cum poate ajungă proiectul unui cetățean la vot în Consiliul Local

Vă reamintim că toate deciziile la nivel local trec prin votul consiliului. În mandatul trecut, PNL avea de unul singur peste 70% din Consiliu, însă situația e ceva mai echilibrată acum.

Dacă ești cetățean și vrei să te implici în viața orașului, există două variante pentru ca ideea ta să poată ajunge la vot pe masa consiliului local. Prima ar fi să strângi un anumit număr de semnături (de la cel puțin 5% din populația cu drept de vot din oraș), un proces anevoios și de durată, dar interesant de parcurs (semnăturile vor dovedi că există un mare interes pentru proiectul tău).

Varianta a doua este să mergi la unul dintre cei 19 consilieri numiți mai sus și să le prezinți ideea ta. Cu susținerea sa, proiectul poate ajunge mult mai ușor în faza de vot.

Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!