Canalizarea pluvială din Cartierul Independenței poate fi realizată. Decizia finală a Curții de Apel
Curtea de Apel București a decis miercuri, 5 mai, că plângerea depusă de o companie concurentă față de decizia de atribuire a contractului de realizare a proiectului este nefondată.
Potrivit justnews.ro, contestația formulată de asocierea condusă de Euskadi SRL fusese respinsă anterior și de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.
Euskadi contestase decizia de atribuire luată de către Apă Canal Ilfov S.A., prin care încredința lucrarea către asocierea Acvatot SRL – ABC Expert Conrep SRL – Complex Desimi SRL.
Pe scurt, proiectul de canalizare pluvială țintește rezolvarea unei probleme extrem de grave din cartier: apele care se strâng la aproape fiecare ploaie pe multe dintre străzile din Cartierul Independenței din Bragadiru vor fi captate și conduse spre râul Ciorogârla de o rețea de conducte de mari dimensiuni.
Lucrările durează 2 ani
Sistemul se bazează pe 3 bazine de colectare (unul pe strada Gliei, unul pe strada Plevnei, unul pe strada Libertății). Apa captată în aceste bazine va ajunge într-un sistem de conducte de minimum 500 mm. Sistemul va subtraversa calea ferată și Centura București, iar punctul final va fi cel de deversare controlată în râul Ciorogârla.
Noul sistem va deservi aproximativ jumătate din Cartierul Independenței (care ocupă în total circa 86 de hectare). Prima fază a proiectului vizează străzi ca Gliei, Plevnei, Generalului, Soldatului, Învingătorilor. Apoi, sistemul va ”avansa” prin cartierul Independenței spre Centură, rezolvând problema apei pluviale de pe străzi ca Rahova, Oituz, Colinei, Smârdan, Libertății, Năzuinței și altele.
Deși unele străzi cu probleme (Celofibrei și Crișul Repede, de exemplu) nu vor fi deservite de acest sistem, el a fost dimensionat astfel încât pe viitor să poată prelua fără probleme și aceste ape, au spus autorii proiectului.
În principal, apa va ajunge spre deversare în mod gravitațional, însă sunt și zone în care este nevoie ca apa să fie pompată. Vorbim de zona de după traversarea centurii. O serie de pompe de mare putere vor face acest lucru și s-a pus problema costurilor pe care municipalitatea trebuie să le suporte pentru această operațiune. Însă, având în vedere că sistemul va acționa doar la nevoie (zile cu ploi puternice, perioada de topire a zăpezii etc.), se estimează că aceste costuri nu vor fi foarte mari și nu vor afecta semnificativ bugetul orașului.
Termenul estimat al lucrărilor este de 24 de luni de la începerea lor.
ziardebragadiru.ro a prezentat pe larg acest proiect AICI. Schița proiectului poate fi consultată AICI.
Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!