Școala din cartierul Independenței. Unde sunt terenurile propuse spre cumpărare de doi consilieri locali

Doi consilieri locali au prezentat la ședința din 28 noiembrie 2019 două propuneri de terenuri pe care primăria să le cumpere pentru a ridica o școală în populatul cartier Independenței. Un reprezentant al cetățenilor care au inițiat proiectul spune însă că preferă o altă abordare.

Cei doi consilieri, Teodora Brabete Desagă (PMP) și Adrian Dumitru (PNL), propun terenuri nu foarte depărtate unul de celălalt.

Astfel, unul dintre terenurile propuse este cel mărginit de străzile Simbolului, Văilor, Ortacului și Dealului. Pe acest teren, spune consilierul Teodora Desagă, ”se poate construi un centru educațional complet pentru copii de la creșă la școala gimnazială”. Consilierul spune că propunerea este susținută de petiții cu sute de semnături ale cetățenilor din zona străzilor Monumentului – Neamului – Dealului.

Terenul propus de consilierul Adrian Dumitru se află chiar în imediata vecinătate a DN6, fiind astfel ușor accesibil și pentru cei din cartiere aflate de cealaltă parte a drumului național (cartierele Fortuna, Scandinavia etc). El este mărginit de DN6, strada Rahovei, strada Libertății. Orientativ, acest teren este cel cuprins între sediul Bookurier și stația de autobuz Celofibrei.

”Am făcut această propunere deoarece mulți cetațeni din cartierele kilometru 8, cartierul Verde, cartierul Scandinavia, cartierul Independenței și zonele învecinate doresc un acces cât mai facil la această unitate de învățământ”, spune consilierul Adrian Dumitru.

Valentin Ghiță este un membru USR care a participat la ședința de consiliu local ca cetățean (USR nu are reprezentanți în Consiliul Local, format exclusiv din membri PNL, PSD, PMP). El spune că preferă o altă variantă, motivând că oricum nu sunt bani în acest an pentru achiziția terenului din Independenței. ”Noi am plecat pe un proiect de hotărâre de consiliu, pentru că importantă este alocarea banilor pentru teren în bugetul de anul viitor. Apoi, după ce sunt banii, se poate cumpăra un teren”, spune Valentin Ghiță, care insistă că proiectul școlii este unul inițiat de cetățeni și nu trebuie să fie un subiect politic. El speră că se va reușit strângerea de semnături pentru a iniția acest proiect.

”Promovarea unui proiect de hotărâre se poate face de unul sau de mai mulți cetățeni cu drept de vot, dacă acesta este susținut de cel puțin 5% din populația cu drept de vot înscrisă în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială”, se arată în codul administrativ. Având în vedere că orașul Bragadiru numără oficial 19.560 de persoane cu drept de vot, numărul necesar de semnături ar fi de circa 1000.

Ghiță atrage atenția că nu sunt fonduri nerambursabile pentru achiziția terenului, dar se pot atrage fonduri pentru construcția și dotarea școlii. Potrivit paginii de Facebook ”Școală în cartierul Independenței, Bragadiru – Inițiativă Civică”, o variantă ar fi cea de a construi școala pe un teren de 16.100 de metri pătrați. Planul prezentat în schița de mai jos prezintă școala, o sală de sport, un teren de sport în aer liber, spații verzi și o sală multifuncțională. La un preț mediu de 80 de euro / mp, un teren de 16.000 de metri pătrați (1,6 hectare) ar costa circa 1,3 milioane de euro.

Primăria a anunțat că are mai multe propuneri de terenuri în cartierul Independenței, iar proprietarii vor putea în continuare să depună oferte.

Vom urmări subiectul pentru a afla care va fi în cele din urmă terenul ales pentru noua școală din cartier.

Dacă vrei să afli mereu cele mai interesante știri din Bragadiru, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.