EXIT POLL IRES – Klaus Iohannis este președintele României până în 2024

Rezultatul sondajului de tip exit poll arată că președintele de acum, Klaus Iohannis, își extinde mandatul până în 2024.

Potrivit IRES, Iohannis a câștigat cu 66,5% din voturi. Viorica Dăncilă a primit votul a 33,5% dintre cei care au venit astăzi la urne în România.

Trebuie menționat că sondajul IRES are loc pe datele strânse de operatori exclusiv în România până la ora 20, nu 21 și NU ține cont de votul din diaspora (nu au existat operatori IRES la secții din diaspora). Cum românii din străinătate au votat masiv pro-Iohannis, diferența poate fi chiar mai mare decât o arată acest exit-poll. Primele rezultate oficiale apar la primele ore ale zilei de luni, 25 noiembrie 2019.

Prezența la vot la nivelul întregii țări a depășit cu puțin 50%. Județele fruntașe au fost Ilfov, Cluj, Sibiu, Brașov și Giurgiu. Codașe au fost județele Bacău, Satu Mare, Vaslui, Covasna și Harghita. În Harghita, prezența la vot a fost sub 25%. În Ilfov, prezența a fost de aproape 70%, potrivit Biroului Electoral Central (BEC).

În privința vârstei celor care au venit la vot, cei mai mulți au fost cei din segmentele 45-64 de ani (circa 3,5 milioane de oameni) și 65+ (circa 2 milioane). Circa 1,7 milioane de români cu vârste cuprinse între 35-44 de ani au votat duminică, iar dintre cei de 25-34 de ani, doar 1,3 milioane de români au votat. Prezență dezamăgitoare printre tinerii de 18-24 de ani, însă: puțin peste 700.000 dintre ei au ales să voteze.

În diaspora, însă, a fost un vot-record, aproape 1 milion de români fiind prezenți la urne.