Cartierul Latin, ”copilul” împărțit de doi ”părinți”. Bragadiru poate să îi dea un parc, București – o legătură decentă cu Capitala

parc in cartierul latin schita propusa

Miile de oameni care locuiesc acum în Cartierul Latin cer insistent un parc și o școală. ziardebragadiru.ro a vorbit cu Mihai Falan, inițiatorul demersului cetățenesc care își propune să aducă proiectul parcului pe masa Consiliului Local al orașului.

Proiectul are nevoie de aproape 1000 de semnături, dar marea provocare este că aceste semnături trebuie să vină de la oameni care au domiciliul în orașul Bragadiru.

ziardebragadiru.ro: Unde v-ați gândit că ar putea fi construit parcul din Cartierul Latin? Ce dimensiuni ar trebui să aibă și ce crezi că ar trebui să se găsească în acest parc?

Mihai Falan: Îmi doresc ca parcul să fie contruit în proximitatea zonei de blocuri din Cartierul Latin. În prezent exista mai multe terenuri fără construcții adiacente străzii Verii. În ceea ce privește dimensiunea acestuia, consider ca ar trebui să aibă cel putin 10.000 de m2 (un hectar – nota redacției). În prezent, în cartier există doar 3 zone cu scop recreativ a căror suprafață este de aproximativ 1.500 m2 în total.

După părerea ta, cam câți oameni trăiesc în Cartierul Latin?

Estimez că în perimetrul cuprins între străzile Mărăcineni, Ghidiceni, Șoseaua de Centură și Prelungirea Ghencea locuiesc în jur de 15.000 de persoane, cel puțin.

După ce ai demarat această inițiativă, cum au reacționat oamenii? Ai încercat să contactezi și autoritățile?

Inițial oamenii au fost reticenți și priveau inițiativa cu neîncredere, în special din cauza faptului că până acum nu s-a realizat nicio investiție majoră în această zonă din Bragadiru. Pe măsură ce numărul de semnături a crescut, am văzut cum oamenii au început să se umple de speranțe și să creadă că proiectul se va realiza. În ceea ce privește autoritățile, acestea au fost contactate pentru a ne permite demararea acestei inițiative, dar solicitarea nu era una nouă, fiind transmisă și anterior în cadrul sedințelor de consiliu.

Care e numărul exact de semnături de care este nevoie și ce șanse crezi că are proiectul să fie aprobat odată ajuns în atenția Consiliului?

Numărul exact este 978 de semnături, reprezentând 5% din populația cu drept de vot înregistrată în Bragadiru. Cred foarte mult în șansele ca acest proiect să fie aprobat, altfel nu as fi investit atâta timp și energie în acesta. Este mare nevoie de un parc în zonă și nu cred că autoritățile locale vor alege să ignore 1.000 de alegători, mai ales într-un an electoral.

Personal, când ai venit în Cartierul Latin și cu ce speranțe te-ai mutat aici?

M-am mutat în Cartierul Latin în 2011 cu gândul că este cartierul potrivit în care să îmi întemeiez o familie, crezând în promisiunile dezvoltatorului că în zonă vor exista un parc, o școală și o grădiniță. Din păcate, anii au trecut și promisiunile nu s-au mai materializat.

Ai fost vreodată dezamăgit că te-ai mutat în Cartierul Latin? Unde ai locuit înainte?

Am fost dezamăgit de modul în care a “evoluat” cartierul, acesta aglomerându-se foarte mult și devenind tot mai evident că avem nevoie de cele indicate mai sus pentru ca deplasarea în zonă a devenit aproape imposibilă. Am crescut într-un oraș mic de provincie, unde toate erau la indemână și puteai ajunge la orice în 30 de minute de mers pe jos. Ulterior, m-am mutat în timpul facultății în București și am luat contact cu tumultul unui oraș foarte aglomerat, care nu mi-a plăcut, motiv pentru care m-am mutat la periferie, dar tumultul m-a urmat.

Cum comentezi situația de acum a Prelungirii Ghencea?

Situația este departe de ceea ce ar trebui să fie. Am militat în ultimii ani alături de Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea pentru îmbunătățirea condițiilor din zonă, dar autoritățile nu sunt foarte receptive la solicitările locuitorilor.

Probabil ai văzut planul pentru noua față a prelungirii. Ce părere ai despre proiect?

Este un proiect foarte bun, problema fiind legata de termenul de realizare care este de 2 ani de la predarea amplasamentului către constructor, iar în condițiile în care pe un singur sector de drum, între Strada Brașov și Râul Doamnei, s-au făcut exproprieri, proiectul va dura mult.

Ce crezi că lipsește acum în Cartierul Latin?

Multe, lipsește în primul rând un parc, dar lipsesc și unitățile de învățământ publice, o policlinică, locurile de muncă pentru rezidenți, care sunt nevoiți să meargă în București, infrastructură rutieră, rețelele de utilități publice sunt subdimensionate, etc.

Ce îți place și ce nu îți place la oamenii din cartierul tău?

În cartier suntem în general oameni tineri, cu copii mici, care avem aceleași dorințe, dar din păcate preferăm să ne plângem pe Facebook când ceva nu ne convine în loc să mergem către autorități sau chiar să ne implicăm activ în viața comunității. Trebuie să ținem minte că noi toți suntem comunitatea și împreună putem fi o forță, dezbinați nu vom face niciodată nimic.

Cei care vor să sprijine demersul pot urmări campaniile de strângeri de semnături pe această pagină de Facebook. Campaniile au loc de obicei în zilele de weekend, în zona Cartierului Latin.

Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!