Apă Canal Ilfov crește prețul apei în Bragadiru. Prețuri mult mai mari decât în București
Apă Canal Ilfov a decis să majoreze, din luna februarie 2022, prețul pentru alimentarea cu apă și canalizare.
Creșterea ar urma să se aplice în cele 22 de localități din Ilfov în care Apă Canal Ilfov este operator regional al serviciului public de alimentare cu apă și canalizare.
Aceste localități sunt: Bragadiru, Pantelimon, Cornetu, Ciorogârla, Domneşti, Brăneşti, Cernica, Dobroeşti, Baloteşti, Ciolpani, Glina, Tunari, Mogoșoaia, Măgurele, Jilava, Clinceni, Moara Vlăsiei, Grădiștea, Periș, Dragomirești Vale, Vidra, Snagov.
Noile tarife pentru apă potabilă și canalizare vor fi:
7,41 lei metrul cub pentru apă
7,89 lei metrul cub pentru canalizare
Acestea sunt prețurile cu TVA de 9% (prețurile fără TVA sunt 6,80 lei pentru apă potabilă, 7,24 lei pentru canalizare-epurare).
Noile tarife sunt cu 34% mai mari decât anul trecut și cu peste 50% mai mari decât în 2021.
“Modificările de preț/tarife au fost aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice prin decizia cu numărul nr.01/05.01.2023, în conformitate cu strategia de tarifare inclusă în analiza cost beneficiu a contractului de finanțare pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Ilfov”, a anunțat compania.
Bragadiru are 0,3% din Apă Canal Ilfov
Compania Apă Canal Ilfov e deținută în proporție de 98% de Consiliul Județean Ilfov, dar o serie de localități au și ele diferite participări. Bragadiru și Pantelimon au câte 0.3%, iar Brănești, Cernica, Ciorogârla, Cornetu, Dobroești și Domnești – câte 0,1%.
Primele nemulțumiri au început să apară deja. În Balotești, Consiliul Local a votat respingerea noilor tarife, iar primarul PSD din localitate a fost mandatat să discute cu operatorul, sperând să obțină o scădere a prețurilor anunțate. Cam la fel stă situația în Periș, unde primarul PNL a cerut o analiză amănunțită pentru justificarea creșterii de preț, deoarece sistemul a fost făcut de Consiliul Local, iar majorările nu sunt considerate justificate.
Prețurile din București sunt net mai mici. La fel e și în Bacău
În București, oamenii plătesc 5,22 lei pentru un metru cub de apă potabilă și 2,75 lei / metru cub pentru canalizare (tarife cu TVA 9% inclus).
Într-un alt oraș al României – am ales la întâmplare orașul Bacău – prețurile sunt de asemenea net mai mici – 6,25 lei pentru metrul cub de apă potabilă și 4,65 lei / metru cub pentru canalizare-epurare.
Cum motivează operatorul creșterea de prețuri
Pe siteul propriu, compania Apă Canal Ilfov a explicat de ce a luat decizia de a crește tarifele.
”Modificările de preț/tarife au fost aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice prin decizia cu numărul nr.01/05.01.2023, în conformitate cu strategia de tarifare inclusă în analiza cost beneficiu a contractului de finanțare pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Ilfov.
Decizia de majorare a tarifelor nu este o decizie arbitrară a Operatorului Apă Ilfov sau a Autorităților Locale beneficiare, ci este o conditionalitate pentru finantarea proiectului major în cadrul POIM.
Neaplicarea tarifelor în conformitate cu Strategia tarifară aprobată este prezentată ca o situație gravă de neîndeplinire a condiționalităților finanțării nerambursabile, consecința directă fiind rezilierea contractului de finanțare. Rezilierea contractului de finanțare înseamnă pierderea oportunităților de finanțare din fonduri U.E. și implicit a celor de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov.
Actualizarea tarifelor in conformitate cu strategia de tarifara este practicata la nivel national de catre toate companiile de servicii care implementeaza proiecte de investitii finantate in cadrul POIM. Astfel, ajustarea tarifelor în conformitate cu strategia tarifară reprezintă condiție esențială pentru finanțarea și sustenabilitatea proiectului de investitii POIM, asigurând resursele necesare dezvoltării durabile a comunităților din județul Ilfov și a conformării României la Directivele Uniunii Europene”.