Povestea Atifco. Un mare brand, răpus de un faliment răsunător și de un incendiu uriaș
Atifco a fost un brand mare, însă compania cu sediul în Bragadiru se afla în picaj de ani de zile. Pierderile mari, datoriile uriașe și un management defectuos al antreprenorilor egipteni din conducere au făcut ca Atifco să ajungă la faliment.
Iar joi, 30 iulie, un incendiu devastator a distrus sediul companiei, cauza focului fiind încă necunoscută.
Atifco – mărirea și decăderea
Compania Atifco a fost înființată în 1992, ocupându-se de la început cu ambalarea și distribuția produselor alimentare. Pe lângă activitatea principală, legată de orez, Atifco ambala și distribuia fasole, arpacaș, mălai, linte, năut, porumb de popcorn, ulei, conserve, dar și condimente, ierburi aromate, dar și ingrediente pentru patiserie și cofetărie.
În 2011, cei de la Atifco au investit în modernizare și într-o nouă grafică și noi ambalaje de produs. Din nevoia de mai mult spațiu, în 2013, Atifco s-a mutat în noul sediu de pe Șoseaua de Centură, cel afectat de incendiul de joi, 30 iulie.
Sediul avea 12.400 de metri pătrați și era format dintr-o clădire de birouri, două spații de producție, spații de depozitare, o moară și silozuri.
În 2016, a apărut și secția de ambalare a condimentelor și mixurilor de condimente.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, aproape 100 de persoane lucrau în 2018 la Atifco.
Activitatea Atifco era împărțită între două firme, Atifco Fine Food și Atifco International. Compania Atifco Fine Food a avut o cifră de afaceri de vârf, de 27 de milioane de lei, în anul 2015. În 2016, cifra de afaceri a scăzut la 26 de milioane de lei, iar în 2017 a scăzut din nou, sever, la 12,3 milioane de lei. 2018 a fost al doilea cel mai slab an de la înființare, cu o cifră de afaceri de doar 7 milioane de euro. Anul 2018 a fost și al doilea an consecutiv de pierderi la Atifco Fine Food, cu un deficit de 2,8 milioane de lei și datorii de 8 milioane.
În 2019, potrivit unui articol de pe profit.ro, Atifco Fine Food a intrat în faliment, la foarte scurt timp după ce și-a cerut insolvența, din cauza volumului uriaș de datorii către furnizori și bănci.
La insolvență a apelat și compania ”geamănă” a Atifco Fine Food, Atifco International. Aceasta are un istoric chiar mai impresionant, cu o cifră de afaceri de vârf de 174 de milioane de lei în 2012. Însă, au urmat mulți ani de pierderi peste pierderi, iar anul 2019 s-a încheiat cu o cifră de afaceri de doar 600.000 de lei, un deficit aproape identic, dar și cu datorii de peste 50 de milioane de lei.
Vodafone, Apa Nova, Enel, Selgros, Profi, Unicredit și BT – printre creditori
Ambele companii – atât Atifco Fine Food, cât și Atifco International – sunt controlate de oameni de afaceri egipteni.
Creditorii Atifco Fine Food – 60 în total, cu nume mari ca Vodafone, Apa Nova, Enel, Profi, Sergros, Agro Chirnogi, Unicredit sau BT Leasing printre ei – au reușit să își recupereze, total sau parțial, investițiile prin măsuri de executare silită.
Alte motive care au generat insolvența sunt lipsa lichidităților în conturi, creanțele încasate la termene maximale, gradul ridicat de îndatorare, dar și managementul defectuos, neadaptat noilor realități economice.
Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!