Gripa porcină, încă activă în Ilfov. 3 focare în județ

Trei focare de gripă porcină africană sunt încă active în județul Ilfov, potrivit unui comunicat trimis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

ziardebragadiru.ro a solicitat ANSVSA să menționeze și localitățile în care au fost identificate aceste focare, iar noi vom reveni cu această informație odată ce o vom primi de la un reprezentant al instituției.

Totodată, pe lângă cele 3 focare (toate în gospodăriile populației, nu în ferme de porci), au fost identificate și 64 de cazuri de gripă porcină la mistreți.

În Ilfov, au existat de-a lungul acestei perioade 10 focare. Cele 7 exploatații afectate au fost despăgubite până acum cu 71.640 de lei.

Cele mai mari sume plătite de stat au fost acordate în județul Brăila, unde au fost plătite despăgubiri pentru 3.334 exploatații, în valoare de peste 172 de milioane de lei. La nivelul întregii țări, au fost plătite până acum despăgubiri către aproape 8800 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de peste 252 de milioane de lei.

”Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social”, se menționează în comunicatul ANSVSA.