Calcul matematic: când este vârful pandemiei în România și când va lua sfârșit totul
Un calcul realizat de un membru al echipei care coordonează achizițiile internaționale de materiale sanitare pe care le face România prin compania națională UNIFARM arată că, în zilele de vârf ale epidemiei de coronavirus, în România vor muri zilnic 35-40 de oameni.
Bogdan Micu este antreprenor și consilier la Ministerul Mediului, el fiind cel care s-a ocupat, printre altele, de ”Inspectorul Pădurilor”, sistemul IT dedicat depistării celor care taie ilegal arbori în România.
Graficul arată că perioada de vârf începe pe 7-9 aprilie și se sfârșește pe 15 mai. Calculul matematic arată că bilanțul deceselor în România din cauza coronavirusului va fi cu mult inferior celor din Spania sau Italia, de exemplu. Potrivit lui Bogdan, vor fi circa 2657 de decese în total, în România, până la 1 iulie 2020.
Calculul arată că, la 1 iulie, epidemia va fi învinsă, iar zilnic o să apară doar câteva cazuri ”sau aprope nici unul”.
Modelul matematic este folosit pentru a calcula necesarul de echipamente medicale pentru spitalele românești în perioada următoare. Intervalul cu cei mai mulți oameni în spital o să fie 17 – 25 aprilie, când circa 8535 de oameni vor fi în spitale sau în carantină, dar cu simptome grave. Este chiar perioada Paștelui ortodox, sărbătoare religioasă care anul acesta are loc pe 19 aprilie.
Graficul a fost realizat folosind instrumentele de aici.
”Totul trebuie automatizat, profesionalizat și debirocratizat în maximum 3 zile. Altfel efortul nostru se va prăbuși rapid sub greutatea realității de mâine”, atrage atenția Bogdan, pe pagina sa de Facebook.
”Cea mai bună metodă de verificare până acum pentru mine a fost verificarea cu datele reale. Graficul are ziua zero la 8 martie. Și, cu o marjă de eroare cam de 10-20% a prezis corect evoluția. De pildă, când în țară erau 1.814 confirmați și 70 decese eu vedeam 1.870 confirmați și 90 decese.
Mă aștept ca modelul să înceapă să aibă diferențe tot mai mari față de realitate. Asta este pentru că, deși mă lupt de ceva vreme să am acces la informații oficiale ca să pot antrena modelul pe date cât mai reale, mă lovesc de o frică de transparentizare pe care nu o înțeleg. Chiar dacă sunt angajat guvernamental. Oricum și asa, modelul ne dă o idee asupra duratei și magnitudinii. E pură matematică.
Acum două zile am prezentat acest model domnului Ministru Tătaru. Și apoi și domnului Prim Ministru. Au fost foarte receptivi la ce au văzut.
Articol recomandat: Ce soluție este folosită la dezinfecția făcută în Bragadiru
Am zis că de fapt, modelul ăsta este doar o unealtă pe care trebuie să o folosim ca să prezicem în mod AUTOMAT necesarul de echipamente în spitale în avans, rata de acoperire a paturilor cu ventilatoare, rata de îmbolnăvire a medicilor, distribuția automată și trasparentizarea distribuției de echipamente etc etc.
Ar trebui să putem sta la masă cu autoritățile, să discutăm ce vom face pe 15 aprilie sau pe 30 aprilie, încă de azi.
Achizițiile de echipamente durează. Resursele nu pot fi realocate pe loc”, explică Bogdan Micu.
Estimările scoase în evidență de Bogdan, pe scurt:
5000 de cazuri confirmate în data de 8 aprilie
25 – 30 aprilie (+- 5 zile) – România va trece de 1000 de decese în total
7 aprilie – 15 mai – vârful epidemiei de coronavirus în România
17-25 aprilie – vom avea cei mai mulți oameni în spital și în carantină, cu simptome grave. Circa 8535 de oameni vor fi în această situație
în perioada de vârf media zilnică a deceselor va fi de 35-40
după 15 mai numărul de cazuri în spital și în carantină scade sub 5000
la 1 iulie epidemia va fi învinsă, zilnic apar doar câteva cazuri noi
circa 2657 de decese vor fi în România până la 1 iulie 2020.
Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!