Blue Planet schimbă modul în care se va ridica gunoiul în Bragadiru. Ce se va întâmpla cu prețul contractelor de la 1 ianuarie 2025

Compania de salubritate care se ocupă cu ridicare deșeurilor din Bragadiru a anunțat, printr-o notificare trimisă clienților, că de la 1 ianuarie se va implementa facturarea în funcție de cât și ce gunoi arunci.

Implementarea sistemului PAYT (Pay-As-You-Throw – “Plătește pentru cât arunci”) este o obligație legală începând de la 1 ianuarie 2025, anunță compania.

Prima etapă va fi inventarierea pubelelor și montarea unor cipuri (numite cipuri RFID) care identifica exact tipul și volumul de deșeu din pubelă. Această etapă va debuta în data de 22 octombrie 2024.

De la 1 ianuarie 2025, tarifele vor fi calculate în funcție de tipul de deșeu, frecvența de colectare și volum, toate aceste informații fiind colectate cu ajutorul cipurilor menționate.

”Începând cu 01 ianuarie 2025, colectarea necorespunzătoare a deșeurilor și amestecarea acestora vor fi supuse unui tarif penalizator, conform legii, stabilit de autoritățile publice locale.

Important: Clienții care nu au un contract activ de salubritate sau pubele inventariate și dotate cu cip RFID nu vor putea beneficia de serviciul de colectare a deșeurilor”, se mai arată în comunicarea primită de clienți de la Blue Planet.

În prezent, suma de colectare este una fixă pe persoană. Tariful pe gospodărie este calculat înmulțind numărul persoanelor declarate în acea locuință cu această sumă fixă. Suma de acum este de 19.5 lei pentru o persoană.

Operatorul nu a anunțat încă suma care va fi percepută de la 1 ianuarie pe tipul și volumul de deșeu colectat. Vom reveni cu aceste informații într-un articol viitor.