Vidanjele rămân singurul ajutor la inundațiile din Bragadiru. De ce ”băltește” o problemă evidentă de atâția ani
Adunați de urgență într-o ședință de Consiliu Local, consilierii au votat împotriva proiectului de hotărâre referitor la daunele produse de inundații în Cartierul Independenței, propus de USR și sprijinit de PMP, despre care am scris aici.
Potrivit consilierilor PNL, PSD și Pro România (11 la număr), care au votat împotriva proiectului, din el ”lipsește un lucru esențial: sursa de finanțare”.
”Complicațiile statului român” și ”cetățenii de mâna a doua”
Consilierii USR – care au susținut că oamenii care stau în Independenței sunt tratați pe nedrept ca locuitori de mâna a doua – au cerut analizarea proiectului pe puncte și păstrarea celor care sunt considerate bune de majoritatea consilierilor. Acest lucru nu s-a întâmplat, votul a fost pe întreg proiectul de hotărâre. Cei 4 consilieri USR și cei 4 ai PMP au votat pentru.
În cartierul Independenței locuiesc și o parte dintre cei prezenți la ședință. Consilierul USR Daniela Cozmeci locuiește chiar pe o stradă, Orizontului, cu serioase probleme cu inundațiile. Și un consilier PNL, Andrei Lazăr, locuiește pe Năzuinței, tot o stradă din cartier. Și administratorul public al Primăriei, Feny Cornelia Tabacu, locuiește în Cartierul Independenței.
Daniela Cozmeci a explicat cu lacrimi în ochi situația de pe strada sa și de pe multe străzi din cartier. Potrivit dânsei, fosele refulează în drum, trotuarele și străzile sunt inundate, iar apele pătrund în beciurile caselor. Fânza freatică este și ea contaminată.
Consilierul PNL Andrei Lazăr a admis că problema este reală și repetată. ”Există proiectele Apă Canal. Ele s-au întârziat, din cauza complicațiilor statului român. Dar sunt bani alocați”.
Președintele de ședință, consilierul PNL Adrian Dumitru, a spus că ”se acționează cu 13 vidanje, ele lucrează non-stop, dar nu fac față” și a adăugat că nu poate aproba ”ceva ce se suprapune cu proiectele Apă Canal, din fonduri europene”.
Consilierul PMP Teodora Desagă a spus că ceea ce li se întâmplă acum locuitorilor din Independenței este din cauza ”unei administrații nefuncționale de ani de zile” și că se aștepta ca departamentul local pentru situații de urgență să vină cu soluții în contextul acestor inundații.
Analiză: Ce se întâmplă cu apele din Independenței
Situația din Cartierul Independenței este una dramatică pentru că, aici, pânza freatică este foarte sus. Nu degeaba aici era, cândva, o orezărie. Probabil știți cât de mult iubește orezul apa. Locul este chiar ”o mlaștină”, după spusele consilierului local PNL Magdalena-Cleopatra Șerban.
În mlaștina aceasta, însă, s-au dat autorizații de construcție cu duiumul. Unii oameni și-au cumpărat terenuri și și-au construit case și căsuțe, după posibilități, însă apropierea fantastică de Capitală a aprins și fanteziile dezvoltatorilor. Aceștia au făcut presiuni pe autorități să modifice tot ce ținea situația sub control. Pe străzi cu case au apărut blocuri uriașe, iar casele înșiruite au apărut și încă apar ca ciupercile după ploaie. Cartierul Independenței în special și Bragadiru în general este un șantier de 10 ani încoace și probabil va fi așa ani mulți de acum încolo.
Într-o zonă în care pânza freatică e atât de sus, iar construcțiile tot apar, apa trebuie să se ducă undeva, dar nu are unde. Sistemul de canalizare e subdimensionat (subdimensionat e chiar un cuvânt blând), iar canalizare pluvială nu există. E imposibil să nu intuiești problemele ce pot apărea la ploi atunci când ai o astfel de situație în cartier.
Cu râul deja făcut și problema aceasta uriașă în față, Consiliul Județean Ilfov a venit cu un proiect de canalizare pluvială, un sistem gândit să strângă apa dintr-o mare parte a cartierului și să o împingă cu pompe foarte puternice, după trecerea prin stații de epurare, pe sub Centura București, spre un punct de deversare din râul Ciorogârla (care trece undeva prin zona Kaufland Bragadiru – dispensar, ca să vă dați seama de distanță). Acesta, alături de un alt proiect regional, ar fi trebuit să rezolve problema apei pluviale și în general a apelor uzate din Bragadiru.
ziardebragadiru.ro a aflat care e stadiul celor două proiecte.
Problemele cu apa în Cartierul Independenței în special și în Bragadiru în general depind mult de două proiecte. Unul este numit ”Înființare canalizare pluvială în Cartierul Independenței”, iar celălalt ”Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov, în perioada 2014-2020”.
Iată reacția recentă a Apă Canal Ilfov față de ambele proiecte, reacții exprimate prin informări trimise primarului orașului, Vasile Cimpoeru, în ianuarie 2021 și citite în ședința de consiliu de președintele de ședință Adrian Dumitru:
- ”cu privire la atribuirea contractului de lucrări aferent ”înființare canalizare pluvială în cartierul Independenței, oraș Bragadiru, județul Ilfov”, vă precizăm faptul că societatea noastră a lansat anunțul în SEAP în data de 16.07.2019. În cadrul acestei proceduri au fost depuse 2 oferte. În data de 29.12.2020, după reevaluarea ofertelor depuse, au fost retransmise comunicările cu privire la atribuirea contractului de lucrări, cât și a respingerii celeilalte oferte, considerată ca fiind ”inacceptabilă”. În urma transmiterii comunicărilor ofertantul care a avut declarată oferta ca fiind ”inacceptabilă”, a depus o contestație către CNSC în data de 08.01.2021, cu privire la rezultatul procedurii. În momentul de față entitatea contractantă așteaptă decizia CNSC cu privire la contestația depusă”
ziardebragadiru.ro a relatat pe larg despre acest proiect, care ar rezolva majoritatea problemelor (nu toate!) apărute după ploi mai puternice și topiri de zăpezi. Este un proiect derulat la nivel de Consiliu Județean, însă, deși se vorbește de proiect de aproape doi ani, până acum nu s-a întâmplat absolut nimic.
- ”în cadrul proiectului intitulat ”Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov, în perioada 2014-2020”, în data de 27.08.2020, ora 15:00, a avut loc deschiderea ofertelor aferente procedurii de achiziție Contract de execuție lucrări R-06 Reabilitare și extindere rețele alimentare cu apă, rețele de canalizare, stații de pompare apă uzată în Bragadiru, Clinceni”, cu o valoare estimată de de 104.409.349,64 fără TVA, fiind depuse un număr de o ofertă. În prezent, această procedură se află în faza de evaluare oferte, iar în cazul în care nu vor exista contestații, estimăm că la sfârșitul lunii februarie să aibă loc semnarea contractului. Neplăcuta situație a fost cauzată de faptul că au fost necesare a se solicita multe solicitări de clarificări”.
ziardebragadiru.ro a căutat când a fost lansat acest contract în SEAP. Astfel, am aflat că procedura de atribuire este tocmai din noiembrie 2019.
Între timp, singura modificare a fost una de valoare. Lucrările, estimate inițial la 84 de milioane de lei, au acum un cost estimat de 104 milioane de lei.
Lucrări care nu început încă, iar cel mai devreme ar putea începe în primăvară (dacă nu vor fi contestații).
Dacă vrei să nu ratezi știrile noastre despre viața în Bragadiru și împrejurimi, alătură-te cu un like comunității noastre, mai jos!